Diplomate EU: Ističe vrijeme za sporazum o Brexitu

Britanija i EU još uvijek se nisu dogovorili kako će funkcionirati trgovina između dvije strane (EPA)
Britanija i EU još uvijek se nisu dogovorili kako će funkcionirati trgovina između dvije strane (EPA)

Diplomate EU-a upozorili su da vrijeme za sporazum o Brexitu ističe i da je već možda prekasno za njegovu ratifikaciju, prenosi Hina pisanje Reuters i dodaje da pregovarači očajnički pokušaju izbjeći neuredan izlazak krajem decembra.

Skoro pet godina od početka kampanje za Brexit, Britanija i EU još uvijek se nisu dogovorili kako će funkcionirati skoro milijardu dolara vrijedna trgovina između dvije strane, nakon što Britanija napusti status quo prelaznog razdoblja koje ističe 31. decembra.

Prelazno razdoblje započelo je 1. februara, u skladu sa Sporazumom o izlasku koji je postignut nakon dugogodišnjih pregovora, i to status quo razdoblje ističe krajem godine. No, pregovori o trgovinskim pravilima od početka 2021. nikako da urode značajnijim napretkom.

Irska, evropska članica koja je najizloženija posljedicama Brexita, vjeruje da je ostalo još sedam do deset dana da se pronađe način za postizanje trgovinskog sporazuma, no jedan visoki evropski dužnosnik smatra da je “već možda prekasno” da bilo kakav trgovinski sporazum na vrijeme stupi na snagu.

“Vrlo, vrlo smo kratki s vremenom i možda je već prekasno”, kazao je diplomat u trenutku kada su pregovarači dviju strana, evropski Michel Barnier i britanski David Frost, danas ponovo nastavili pregovarati.

Kamen spoticanja

Raspodjela ribljih kvota, poštena konkurencija između kompanija, uključujući i pravila o državnim subvencijama i dogovor o načinima rješavanja mogućih trgovinskih sporova u budućnosti su glavni kamen spoticanja u pregovorima dviju strana.

Nepostizanje sporazuma bi uzdrmalo finansijska tržišta i poremetilo krhki lanac opskrbe koji se proteže dalje od Evrope i to u trenutku kada se ekonomske posljedice koronakrize sve više pogoršavaju.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je kazao da će za postizanje sporazuma možda trebati još dvije sedmice.

“Prije je da ćemo postići sporazum, jednostavno zato jer će posljedice njegovog izostanka biti značajne i skupo će koštati Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i neke evropske zemlje”, rekao je Coveney.

Britanski pregovarač Frost je rekao da postoji strah da dvije strane neće uspjeti postići sporazum o trgovini.

“Radimo na njemu, ali jedini mogući sporazum je onaj koji je kompatibilan s našom suverenošću i omogućuje nam da ponovo kontroliramo naše zakone, našu trgovinu, naše teritorijalne vode”, rekao je Frost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO