Bundesbanka: Novi talas korone će ukočiti ili oboriti BDP

Njemačka centralna banka se nada da ekonomski pad neće biti onakav kakav je zabilježen minulog proljeća (EPA)
Njemačka centralna banka se nada da ekonomski pad neće biti onakav kakav je zabilježen minulog proljeća (EPA)

Njemačka ekonomija će vjerovatno stagnirati ili pasti zbog novih mjera preduzetih u zemlji i inostranstvu s ciljem suzbijanja drugog talasa pandemije korona virusa, koje su pogodile ugostiteljstvo kao i izvoz, saopštila je danas Bundesbanka.

Ostavljajući otvorene škole i uvodeći ograničenja koja uglavnom utiču na djelatnosti keteringa i ugostiteljstva, Njemačka je zauzela mekši pristup od nekih svojih susjeda, ali će ipak i dalje trpjeti zbog posustajanja potražnje u inostranstvu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Ukupne ekonomske performanse mogle bi da stagniraju ili čak padnu nakon vrlo snažnog rasta ljetos“, navodi Bundesbanka u svom mjesečnom izvještaju.

Napredak u razvoju vakcine podstakao nadu

Njemačka centralna banka dodaje da je malo vjerovatno da će ekonomski pad biti onakav kakav je zabilježen minulog proljeća i da je napredak u razvoju vakcine protiv COVID-a 19 podstakao nadu da će „uskoro“ biti uspostavljena ravnoteža između obuzdavanja virusa i ostavljanja ekonomije otvorenom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih država sastat će se danas povodom produženja mjera ograničenja čije je trajanje prvobitno bilo predviđeno do kraja novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više evropskih zemalja pooštrava mjere u nastojanju da spriječe širenje korona virusa. Među njima je Austrija koja uvodi potpuni trosedmični lockdown. Uz tu zemlju, najviše zaraženih u jednom danu bilježe Rusija i Italija, dok su restrikcije u Francuskoj i Velikoj Britaniji rezultirale padom broja novozaraženih.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO