Bidenovi naučnici se sastaju s proizvođačima vakcina

Kontakt izabranog predsjednika s proizvođačima vakcina dolazi u trenutku kada je pandemija korona virusa u SAD-u ušla u najopasniju fazu (EPA)

Savjetnici za nauku izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena sastat će se narednih dana s proizvođačima vakcina, dok predsjednička tranzicija stoji u mjestu zbog odbijanja aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa da prizna da je izgubio na izborima.

“Te konsultacije počinjemo ove sedmice”, rekao je Bidenov šef osoblja Ron Klain, pozivajući se na Pfizer i druge farmaceutske kompanije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kazao je da je Bidenovim stručnjacima također potrebno detaljno razumijevanje planova distribucije, koje dovršavaju Ministarstvo zdravlja, socijalne službe i Pentagon.

To je, na neki način kritičnije pitanje, dodao je on.

Značaj vakcinacije

“Moramo razgovarati s njima što je brže moguće… Sjajno je imati vakcinu, ali vakcine ne spašavaju živote: vakcinacije spašavaju živote. A to znači da tu vakcinu morate dati ljudima širom ove zemlje. To je gigantski logistički projekt”, naveo je Klain.

Kontakt izabranog predsjednika s proizvođačima vakcina dolazi u trenutku kada je pandemija korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama ušla u možda najopasniju fazu.

Sedmodnevni pokretni prosjek za nove dnevne slučajeve iznosio je 145.400 u subotu, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”.

To znači da SAD ima gotovo milion novih slučajeva sedmično, a broj umrlih od subote u prosjeku je iznosio 820, što je porast od 33 posto za samo dvije sedmice.

Izvor: Agencije