Azerbejdžan daje Armeniji dodatnih 10 dana za evakuaciju Kalbajara

Međunarodno pravo priznaje regiju Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana (Reuters)
Međunarodno pravo priznaje regiju Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana (Reuters)

Azerbejdžan je potvrdio da je odobrio Armeniji dodatnih deset dana za evakuaciju grada Kalbjara zbog vremenskih uslova u regiji.

Također je počeo upravljati teritorijama nad kojima je ponovo uspostavljena kontrola te ih pripremati za prihvat azerbejdžanskog stanovništva u Nagorno-Karabahu, dok armensko stanovništvo nastavlja spaljivati svoje domove prije napuštanja.

Hikmet Hajiyev, pomoćnik azerbejdžanskog predsjednika, rekao je da je Baku pristao na zahtjev koji je Armenija poslala preko Rusije da joj se dozvoli dodatnih deset dana za povlačenje iz regije Kalbjar.

Hajiyev je u nedjelju kazao da su vremenske prilike u regiji nepovoljne i da je jedini put u tom smjeru uzak, zbog čega je Azerbejdžan dao Armeniji više vremena za evakuaciju armenskih civila.

Pripreme za prihvat stanovnika

Prema pomoćniku azerbejdžanskog predsednika, armensko stanovništvo Kalbjara tamo se ilegalno naselilo 1993. godine, nakon armenske okupacije.

U međuvremenu je dopisnik Al Jazeere iz okoline Nagorno-Karabaha izvijestio je da je Azerbejdžan formirao operativnu grupu za upravljanje teritorijama koje su azerbejdžanske snage ponovo zauzele i uspostavljanje sigurnosnih uslova na njima.

Trenutno se vrši  priprema za prihvat azerbejdžanskog stanovništva koje je raseljeno sa tog područja prije skoro 30 godina.

Desetog novembra postignut je mirovni sporazum između Armenije i Azerbejdžana, pod pokroviteljstvom Rusije, čime je završeno najnovije poglavlje u ovom sukobu.

Sporazumom se potvrđuje da će azerbejdžanske snage zadržati dobitke postignute na terenu i predviđa prepuštanje dodatnih područja u korist Bakua.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev smatra to pobjedom svoje zemlje, ističući da je napredak koji je vojska ostvarila na terenu prisilio armenskog premijera Nikola Pašhinjana da prihvati sporazum.

Rusija raspoređuje mirovnjake

Rusija je počela raspoređivanje oko 2.000 mirovnjaka u Nagorno-Karabahu nakon postizanja sporazuma.

U proteklim danima mediji su počeli objavljivati fotografije kuća koje su armenski stanovnici spalili u gradovima iz kojih su evakuirani, poput Kalbjara i Cherektara.

Reuters je citirao riječi jednog od njih da će “Azerbejdžanci svoje domove morati graditi od temelja”.

Međunarodno pravo priznaje regiju Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana, koju su Armeni naselili nakon rata pokrenutog 1990-ih.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO