Američki savjetnik za sigurnost: Prioritetno ukidanje blokade Katara

Četiri države optužuju Katar za podršku terorističkim grupama, što zvanična Doha kategorički odbacuje (Arhiva)

Savjetnik nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država Robert O'Brien izjavio je u ponedjeljak kako će ukidanje zaljevskog embarga Kataru biti jedan od vanjskopolitičkih prioriteta odlazeće administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa u preostalih sedamdeset dana mandata, prenosi agencija Anadolija.

U obraćanju Globalnom sigurnosnom forumu O'Brien je podsjetio kako su u junu 2017. godine Kataru embargo uvele Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Bez obzira što u januaru napuštamo funkciju, jedan od naših prioriteta u narednih sedamdeset dana će biti ukidanje tog embarga. Za to postoje realne šanse“, kazao je O'Brien.

On je dalje kazao da je na Bliskom istoku potrebno uskladiti odnose kako bi se stvorila ravnoteža naspram Irana.

„Jačanje odnosa među zaljevskim zemljama će otvoriti nova vrata normalizacije odnosa sa Izraelom, a to će na Bliskom istoku pa čak i u cijelom islamskom i arapskom svijetu i šire, stvoriti prave ekonomske šanse“, kazao je O'Brien.

“Porodična svađa”

On tvrdi da mu nesuglasice između zaljevskih država i Katara liče na porodičnu svađu te je dodao da je u tim slučajevima rješenje uvijek teško i da baš zato na Dan zahvalnosti želi za stol dovesti sve zaljevske rođake.

„Na tome radimo. To će nam biti među prioritetima do kraja Trumpovog mandata“ kazao je O'Brien.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su 5. juna 2017. godine prekinuli diplomatske odnose s Katarom i toj zemlji nametnuli potpunu blokadu. Te zemlje optužuju Katar za podršku terorističkim grupama, što zvanična Doha kategorički odbacuje.

Vlasti Kuvajta pokrenule su pregovarački proces kao medijatori, ali dosad nije postignut napredak u tim inicijativama, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije