Svjetski program za hranu: Sljedeća godina bit će gora od ove

Zaposleni često rizikuju živote da bi nahranili milione gladnih ljudi, rekao je šef Svjetskog programa hrane David Beasley (EPA)
Zaposleni često rizikuju živote da bi nahranili milione gladnih ljudi, rekao je šef Svjetskog programa hrane David Beasley (EPA)

Šef Svjetskog programa za hranu David Beasley rekao je da je Nobelova nagrada za mir tu agenciju Ujedinjenih nacija dovela u centar pažnje i omogućila joj da upozori svjetske lidere da će naredna godina biti gora od 2020. i da će bez milijardi dolara “u 2021. doći do gladi biblijskih proporcija”.

Beasley je za AP rekao da je norveški Nobelov komitet uzeo u obzir svakodnevni rad njegove agencije u područjima sukoba, prirodnih katastrofa i izbegličkih kampova, pri čemu zaposleni često rizikuju živote da bi nahranili milione gladnih ljudi, ali da je postojala želja da se pošalje “poruka svijetu da postaje sve gore i da najteži posao tek slijedi”, prenijela je Beta.

„To se desilo u pravom trenutku jer smo se borili da se naš glas čuje”, rekao je Beasley o nagradi dodijeljenoj prošlog mjeseca, dodajući da su vijestima dominirali američki izbori i pandemija korona virusa i da je bilo teško skrenuti globalnu pažnju na “farsu koja se dešava širom svijeta”.

Nobelovu nagradu je nazvao “poklonom s neba” i rekao da je bio šokiran kada su mu saopštili vijesti.

Slijede ‘nevjerovatne krize’

Beasley je podsjetio na svoje upozorenje Vijeću sigurnosti UN-a u aprilu da se svijet pored suočavanja s pandemijom korona virusa nalazi “na ivici pandemije gladi” koja bi mogla dovesti do “gladi biblijskih razmjera” u roku od nekoliko mjeseci ako se odmah nešto ne preuzme.

„To smo uspjeli izbjeći u 2020. (…) jer su svjetski lideri odgovorili novcem, paketima pomoći i odlaganjem otplate dugova”, naveo je Beasley.

Prema njegovim riječima, novac koji je bio na raspolaganju 2020. neće biti na raspolaganju u 2021., te je zato iskoristio Nobelovu nagradu da bi razgovarao s liderima, što online, što lično, i parlamentima ne bi li im skrenuo pažnju na “tragediju” i “krize koje će biti nevjerovatne u narednih 12 do 18 mjeseci”.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetski program za hranu upozorava da je najmanje 14 miliona ljudi u Latinskoj Americi suočeno s prijetnjom gladi zbog razornog udarca koji je ekonomija pretrpjela pojavom pandemije korona virusa. Uz sve to, brojne zemlje prisiljene su produžiti restriktivne mjere blokade kako bi pokušale zaustaviti širenje virusa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO