Video: Armenci pale svoje kuće prije predaje teritorije u Nagorno-Karabahu

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gdje Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu danas, zapalili su ih njihovi vlasnici prije odlaska za Armeniju, prenose novinari AFP-a.

Mirovni sporazum potpisan između Armenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmosedmične jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje. Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki dio teritorije koji je bio pod armenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom, prenosi Beta.

“Danas je posljednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu”, rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu.

Premjestili i grobove

Samo u tom selu, koji označava granicu sa susjednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod armenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorjelo.

“To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima”, kako Armenci često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali kada su vidjeli da se demontira hidrocentrala da su razumjeli.

“Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo”, rekao je on.

Dodao je da su takođe premjestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

Juče je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO