Pomjeren let kapsule sa astronautima

Četiri astronauta trebaju biti prebačena kapsulom SpaceX-a na Međunarodnu svemirsku stanicu (Arhiva)

Kompanija SpaceX odgodila je planirani drugi let sa astronautima za jedan dan zbog jakih vjetrova i vremenskih uslova, te je lansiranje pomjerila za nedjelju.

Šef američke svemirske agencije NASA-e, Jim Bridenstine objavio je da je lansiranje sada predviđeno za nedjelju 19.27 po lokalnom vremenu (2.27 u ponedeljak po srednjoevropskom vremenu) iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, umjesto u subotu u 19.49, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Četiri astronauta, troje Amerikanaca i jedan Japanac, trebaju biti prebačeni kapsulom SpaceX-a na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Objava o odlaganju polijetanja uslijedila je pošto je šef SpaceX-a Elon Musk javio da je dobio pomiješane rezultate testa na COVID-19 i da čeka rezultat još jednog testa.

Okončana zavisnost od Rusije

Bridenstine je rekao je da, prema politici agencije, svako ko je testiran pozitivno mora ići u karantin i ostati izolovan.

Zvaničnici su rekli da trasiranjem kontakata nije nađena bilo kakva veza između Muska i osoblja koje je bilo u kontaktu sa astronautima, koji i dalje imaju odobrenje za let.

Predstojeći let sa posadom obavlja se tri mjeseca od kada je SpaceX završio svoj probni let sa dvojicom NASA-inih astronauta.

SpaceX je od maja počeo obavljati letove sa posadom iz SAD-a, nakon devet godina prekida i zavisnosti od Rusije da prevozi američke astronaute.

Izvor: Agencije