COVID-19: Očekuju se teški mjeseci u Italiji

U Italiji u posljednja 24 sata više od 40.000 novozaraženih i 550 preminulih (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja 24 sata registrovano je rekordnih 184.514 novih slučajeva korona virusa, a preminuo je 1.431 pacijent, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Broj novooboljelih najviši je u jednom danu od početka pandemije i četvrti dan zaredom bilježi rekordne vrijednosti, prenosi Tanjug.

Ukupno je od početka pandemije zaraženo najmanje 10,73 miliona ljudi, dok je umrlo više do 244.000, prenosi.

Očekuju se teški mjeseci u Italiji

U Italiji u posljednja 24 sata više od 40.000 novozaraženih od COVID-a 19, a broj preminulih je 550.

Iz vladinog tijela koje prati epidemiološku situaciju, takozvanog naučnog-tehničkog komiteta, poručuju da je “blago opala prenosivost zaraze… 1.4, ali da je još rano reći da je to posljedica novih vladinih mjera”, prenosi dnevni list “Il Fatto Quotidiano”.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza ocjenjuje da se radi “o dobrom signalu ali da nas još čekaju mjeseci odricanja”, piše agencija Ansa.

Italijanska vlada je, da bi lakše pratila epidemiološku situaciju i ciljano uvodila mjere ograničenja, podijelila regije na tri zone, žutu, narandžastu i crvenu, u ovoj zadnjoj su ona područja gdje je epidemiološka situacija najteža i gdje se uvodi regionalni karantin.

Sa današnjim danom, od 20 regija njih 16 su u narandžastoj ili crvenoj zoni a to, prema naučno-tehničkom komitetu, znači da je “epidemiološka situacija na cijeloj nacionalnoj teritoriji veoma ozbiljna”.

Broj novozaraženih u Češkoj nastavlja da opada

Višesedmične restriktivne mjere u Češkoj radi suzbijanja pandemije korona virusa počinju da daju rezultate, pošto je u posljednja 24 sata registrovano 7.357 novih slučajeva COVID-a 19.

To je dvostruko manje nego prije samo deset dana, kada je zabilježeno više od 15.000 novooboljelih.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je preminuo još 171 pacijent, a ta brojka uključuje 104 smrtna slučaja od petka i revidirane podatke za prethodne dane, prenosi Reuters.

Od početka pandemije umrlo je 5.926 oosba, a zaraženo je više od 454.000 ljudi.

Ove sedmice prvi put od početka oktobra, Češka je dnevno registrovala manje od 10.000 novozaraženih, a broj pacijenata u bolnici opada treći dan zaredom.

Broj smrtnih slučajeva u Turskoj na nivou iz aprila

U Turskoj su juče od korona virusa preminule 93 osobe čime se broj smrtnih slučajeva u jednom danu vratio na nivo iz aprila.

Takođe, prema podacima Ministarstva zdravlja objavljenim sinoć, primetan je trend rasta novih infekcija pošto je registrovano 3.045 novooboljelih, a riječ je samo o ljudima koji imaju simptome COVID-a 19.

Turska se našla na meti kritika zbog toga što od kraja jula objavljuje broj simptomatskih slučajeva, a ukupan broj potvrđenih infekcija nije poznat, prenosi AP.

Od početka pandemije preminulo je 11.326 pacijenata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO