WHO pregovara u vezi s ruskom vakcinom ‘Sputnik V’

Efikasnost vakcine 'Sputnik V' tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja iznosi 92 posto, tvrdi Moskva (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno je u pregovorima s ruskim institutom koji razvija vakcinu protiv COVID-19 nazvanu “Sputnik V” o mogućnosti da bude uvrštena na spisak za hitnu upotrebu vakcine.

Davanjem spiska za hitnu upotrebu vakcine, WHO bi preporučio upotrebu vakcine državama članicama organizacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Radujemo se što ćemo dobiti podatke za njihovu vakcinu ‘Sputnik V’. Ako se utvrdi da proizvod podnijet na procjenu ispunjava kriterije za uvrštavanje na listu, WHO će objaviti rezultate”, saopćila je organizacija.

Efikasnost vakcine “Sputnik V” protiv korona virusa tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 posto, saopćio je u srijedu Ruski fond za direktne investicije.

Deseci hiljada dobrovoljaca

U saopćenju objavljenom na Twitter profilu vakcine navedeno je da se proračun zasnivao na distribuciji 20 potvrđenih slučajeva zabilježenih u kontrolnoj, placebo grupi i u grupi koja je dobila vakcinu.

Dodaje se da je efikasnost dokazana na osnovu prve privremene analize podataka 21 dan nakon što su dobrovoljci primili prvu imunizaciju.

Kaže se da je više od 20.000 od 40.000 dobrovoljaca u 29 medicinskih ustanova tokom treće faze ispitivanja ruske vakcine već vakcinirano prvom dozom, a više od 16.000 prvom i drugom dozom vakcine.

Ističe se da nisu otkrivene nepredviđene neželjene pojave kod vakciniranih, primijećeni su samo kratkotrajni neželjeni efekti, “kao što su bol na mjestu uboda, sindrom sličan gripi, uključujući temperaturu, slabost, umor i glavobolju”.

Izvor: Agencije