Trump zabranio ulaganja u kompanije povezane s kineskom vojskom

Kompanije nsa spisku imaju podršku kineske vojske, tvrdi američko Ministarstvo odbrane (EPA)
Kompanije nsa spisku imaju podršku kineske vojske, tvrdi američko Ministarstvo odbrane (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Uredba, o kojoj je prvi izvijestio Reuters, mogla bi utjecati na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske kompanije China Telecom Corp Ltd i China Mobile Ltd te proizvođača nadzorne opreme Hikvision, prenosi Hina.

Svrha tog poteza je odvratiti američke investitore, penzione fondove i druge od kupovine dionica 31 kineske kompanije za koje je Ministarstvo odbrane reklo ranije ove godine da imaju podršku kineske vojske.

‘Kina iskorištava kapital SAD-a’

Prvi dio te zabrane stupa na snagu 11. januara.

“Kina sve više iskorištava kapital SAD-a za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih sigurnosnih aparata“, navodi se u izvršnoj uredbi koju je objavila Bijela kuća.

Ovaj potez je prva veća politička Trumpova inicijativa od kako je izgubio na izborima 3. novembra od demokrate Joea Bidena i pokazuje da želi iskoristiti ovo malo vremena što je ostalo njegovoj administraciji za obračun s Kinom, iako se činilo da je fokusiran samo na osporavanje izbornih rezultata.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi kineski poduzetnici očekuju da će odnosi s SAD-om ostati zategnuti bez obzira na to tko pobijedi na izborima. Trgovinski rat i dalje traje, a predsjednik Xi Jinping najavljuje preusmjeravanje fokusa na jačanje domaće ekonomije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO