Stranka Suu Kyi pobijedila na izborima u Mijanmaru

Izbori su viđeni kao referendum o vlasti Aung San Suu Kyi, veoma popularne u svojoj državi (EPA)

Vladajuća stranka mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi osvojila je većinu zastupničkih mjesta te će formirati iduću vladu, pokazuju službeni rezultati izbora objavljeni u petak.

Posljednji rezultati izbora održanih u nedjelju potvrđuju da stranka Nacionalna liga za demokratiju (NLD) ima više od potrebnih 322 mjesta u parlamentu.

NLD je osvojio 368 od 412 zastupničkih mjesta do sada objavljenih, a očekuju se rezultati za njih još 42, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ova pobjeda predstavlja olakšanje za Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koja je imala turbulentni prvi mandat i teško se nosila sa zadovoljavanjem očekivanja javnosti.

Čeka je zadatak razvoja države koja je gotovo 50 godina bila izolirana te je propadala pod strogom vojnom vlašću.

Ona je dio tog perioda provela u kućnom pritvoru.

Njena vlada će pod trenutnim Ustavom, napisanim tokom vojne vladavine, i sada trebati vladati uz vojsku, posebno u područjima sigurnosti i odbrane.

Genocid počinjen nad Rohinjama

Glasnogovornik NLD-ja Monywa Aung Shin rekao je kako ova velika pobjeda pokazuje da Mijanmarci i dalje vjeruju u vodstvo Suu Kyi.

Najavio je da će, usprkos premoćnoj pobjedi, stranka “formirati vladu nacionalnog jedinstva”, dodavši da su pozvani predstavnici 39 nacionalnih manjina.

NLD je sa sličnom razlikom pobijedio i na prošlim izborima 2015. godine, prvim slobodnima od povratka demokratije.

Ovog puta su izbori viđeni kao referendum o vlasti Suu Kyi, veoma popularne u svojoj državi.

Njena reputacija u međunarodnoj zajednici pogoršala se nakon optužbi o genocidu počinjenom nad muslimanskom manjinskom skupinom Rohinje, što ona odbacuje.

Glavna opoziciona stranka, Savez solidarnosti i razvoja (USDP), koja podržava vojska, osvojila je 24 mjesta u parlamentu.

USDP je u srijedu zatražio novo glasanje, kako bi se “održali izbori koji su slobodni, pravedni, nepristrani i bez nepravedne kampanje”.

Međunarodni posmatrači smatraju kako su izbori prošli bez većih nepravilnosti.

Izvor: Agencije