Prazan hod je sigurnosni rizik za SAD

Bidenov tim pokušava organizirati preuzimanje vlasti (EPA)

Izabranog američkog predsjednika Joea Bidena sljedeće sedmice će stručnjaci za nacionalnu sigurnost izvijestiti o svim relevantnim pitanjima, rekla je članica Bidenovog tranzicijskog tima Jen Psaki, prenosi Hina

Psaki je naglasila da prazan hod koji je nastao zbog kašnjenja s prijenosom vlasti “može predstavljati sigurnosni rizik za Ameriku”, prenio je Reuters.

Bidenov tim pokušava organizirati preuzimanje vlasti, iako je dosadašnji predsjednik Donald Trump odbio priznati poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Potencijalna šteta za Bidena

Psaki je rekla da to što Biden ne dobiva obavještajne podatke može nanijeti štetu izabranom predsjedniku kada bude počeo  obavljati funkciju.

“Prošlo je šest dana, ali kako svaki dan prođe, postajemo zabrinutiji, jer naša sigurnosna mreža i predsjednik nemaju pristup podacima o našem angažmanu širom svijeta”, dodala je Psaki.

Ona je navela izvještaj povjerenstva za napad 11. septembra u kojem se kaže da je upravo usporen prijenos vlasti 2000. bio jedan od razloga što dužnosnici nisu bili dobro pripremljeni za terorističke napade koji su pogodili SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO