Mediji dali konačnu projekciju: Bidenu 306, Trumpu 232 elektorska glasa

Georgija nosi 16 elektorskih glasova, a Sjeverna Karolina 15, što znači da će Biden imati ukupno 306 glasova, a Trump 232 (EPA)

Američki mediji objavili su večeras projekciju konačnih rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, prema kojima je izabrani predsjednik Joe Biden osvojio 306, a aktuelni predsjednik Donald Trump 232 elektorska glasa.

Do tog rezultata američki mediji su došli nakon što su projektovali pobjedu Bidena u saveznoj državi Georgia, a Trumpa u Sjevernoj Karolini.

Kako podsjeća CNN, Georgia nosi 16 elektorskih glasova, a Sjeverna Karolina 15, što znači da će Biden imati ukupno 306 glasova, a Trump 232.

Biden osovjio Arizonu

Demokrata Joe Biden porazio je američkog predsjednika Donalda Trumpa u Arizoni, proglasio je Edison Research, povećavši vodstvo u broju elektorskih glasova.

Sedmicu nakon što je Trumpa proglasio pobjednikom u Arizoni, konzervativni FoxNews, u četvrtak kasno navečer po lokalnom vremenu učinili su to brojni vodeći mediji u SAD-u, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Republikanac još nije priznao poraz

Trump još nije priznao poraz pet dana dana nakon što su mediji objavili da je Biden osvojio više od 270 glasova elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima te umjesto toga pokušava pravnim sredstvima osporiti rezultate izbora.

Američka savezna država Arizona nije glasala za demokratskog kandidata za predsjednika od 1996. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO