Saudijski kralj poziva svijet da zauzme ‘odlučan stav’ protiv Irana

Kralj Salman napao je Iran u obraćanju članovima Vijeća šure (Reuters)

Kralj Salman bin Abdulaziz pozvao je svijet u četvrtak da zauzme “odlučan stav” protiv napora Irana u razvoju nuklearnih i balističkih raketnih programa, u godišnjem obraćanju najvišem vladinom savjetodavnom tijelu.

“Kraljevstvo naglašava opasnosti od iranskog regionalnog projekta, njegovog miješanja u druge zemlje, poticanja terorizma, raspirivanja plamena sektaštva (…) u naporima da posjeduje oružje za masovno uništenje”, rekao je on članovima (savjetodavnog) Vijeća šure putem videolinka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

To su bile njegove prve javne opaske od kako se obratio Generalnojskupštini Ujedinjenih naroda u septembru putem videoveze, gdje je također ciljao na Iran.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskih muslimana, i šiitski Iran zaključani su u desetljećima dugoj borbi za utjecaj u cijeloj regiji, podržavajući suprotne strane u sukobima od Sirije do Jemena.

Napetosti su porasle od kako je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao Sjedinjene Američke Države iz značajnog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i ponovo uveo stroge ekonomske sankcije protiv Irana.

Biden se vraća nuklearnom sporazumu?

Nije bilo neposredne reakcije Irana na kraljeve primjedbe.

Odnos koji Trump ima s princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom pružio je svojevrsnu zaštitu od međunarodnih kritika zbog brojinih kršenja na polju ljudskih prava, prvenstveno ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, saudijske uloge u ratu u Jemenu i zatvaranje žena aktivistica.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden obećao je u kampanji da će ponovo preispitati odnos s kraljevstvom, velikim izvoznikom nafte i kupcem američkog oružja i vojne opreme, piše Al Jazeera English.

Saudijska Arabija bila je entuzijastična u podršci Trumpove kampanje “maksimalnog pritiska” na Iran.

Biden je rekao da će se vratiti nuklearnom paktu iz 2015. godine između svjetskih sila i Teherana, dogovoru postignutom dok je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame.

Izvor: Al Jazeera i agencije