Fondacija Gates donirala još 70 miliona dolara za vakcinu

Svi trebaju imati jednak pristup testovima, lijekovima i vakcinama, kada budu dostupne (EPA)

Fondacija “Bill i Melinda Gates” donirala je još 59,48 miliona eura (70 miliona dolara) za razvoj i distribuciju vakcine protiv bolesti COVID-19, s nadom da će i drugi međunarodni akteri također priložiti više novca za globalne napore u borbi protiv pandemije.

Fondacija je saopćila da će 42,48 miliona eura (50 miliona dolara) donirati GAVI Covax mehanizmu finansiranja koji predvodi Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), dok će 16,99 miliona eura (20 miliona dolara) biti donirano Koaliciji za inovacije protiv epidemije (CEPI).

Iz fondacije navode da je potrebno osigurati da svi imaju jednak pristup testovima, lijekovima i vakcinama, onda kada budu dostupne, bez obzira na to u kom dijelu svijeta žive, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” počela je s prikupljanjem donacija za GAVI Covax mehanizam u junu, a do sada je osigurano 132,56 miliona eura (156 miliona dolara).

Akcelerator pristupa COVID-19 alatima

Zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), CEPI i GAVI predvode globalnu šemu poznatu kao Akcelerator pristupa COVID-19 alatima (ACT), koja ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju testova, lijekova i vakcina protiv COVID-19, kao i njihovu pravdenu distribuciju.

GAVI je saopćio da Covax, koji je dio šeme, ima za cilj da osigura dvije milijarde doza vakcine protiv COVID-19 do kraja 2021. godine.

Iz alijanse navode da će doze biti dostupne svim zemljama koje učestvuju u programu Covax, kao i da će 92 najsiromašnije zemlje dobiti gotovo milijardu doza.

Ove sedmice objavljeni su pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja dvije potencijalne vakcine protiv COVID-19, jedne na čijem razvoju rade Pfizer i BioNTech i druge na kojoj rade naučnici iz Rusije.

Izvor: Agencije