Ekspertica UN-a traži trenutno ukidanje sankcija Kataru

Godine 2017. Kataru je nametnuta zračna, pomorska i kopnena blokada koju su provele četiri arapske zemlje (Al Jazeera)

Nezavisna stručnjakinja Ujedinjenih naroda je pozvala zemlje koje predvođene Saudijskom Arabijom blokiraju Katar u okviru regionalnog spora da “trenutno” ukinu sve sankcije nametnute Dohi, te je osudila kaznene mjere kao kršenje ljudskih prava.

U izvještaju objavljenom u četvrtak, specijalna izvjestiteljica UN-a za negativne učinke sankcija na ljudska prava, Alena Douhan, pozvala je zemlje koje su uvele blokadu da “trenutno ukinu sve sankcije/mjere koje imaju cilj da uspostave ograničenja na slobodu izražavanja, kretanja, pristupa imovini, uspostave trgovinske barijere i zabrane carina, kvota, necarinskih mjera… za ljude koji žive u Kataru, što je u suprotnosti s međunarodnim pravnim standardima”.

“Mjere koje direktno utječu na osnovna ljudska prava neće biti korištena kao sredstvo utjecaja na vladu”, kazala je ona.

Godine 2017. Kataru je nametnuta zračna, pomorska i kopnena blokada koju su provele četiri arapske zemlje – Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein. Zemlje koje su nametnule blokadu su prekinule diplomatske i trgovinske veze sa Dohom, tvrdeći da ona podržava “terorizam” te da su Dohine veze sa Iranom prebliske.

Katar je kategorično odbacio tvrdnje i kazao da nema “legitimnog opravdanja” za prekidanje odnosa.

Osude posebne izvjestiteljice su uslijedile jer ona smatra da su sve jednostrane mjere nezakonite “ako imaju znatno štetne i nesrazmjerne učinke na temeljna ljudska prava”.

U izvještaju se također naglašava nezakonito postupanje sa Kataranima protjeranim iz te četiri arapske zemlje na početku blokade, čime su prekinuti porodični odnosi, rad i studije.

Diskriminacija Katarana

S tim u vezi, Douhan je “još zabrinuta zbog brojnih potkrijepljenih izvještaja da su jednostrane sankcije diskriminirale i još diskriminiraju Katarane”, kazala je ona, dodavši da takve mjere predstavljaju obrazac “ustrajnog i sistematskog kršenja ljudskih prava”.

Kao uvjete za ukidanje blokade prije tri godine, četiri zemlje su izdale listu zahtjeva koji su se morali ispuniti u roku od 10 dana, što je Katar odmah odbio.

Na vrhu te liste je bio zahtjev za smanjenje diplomatskih veza sa Iranom, ali i također i prekid vojne saradnje sa Turskim te gašenje Al Jazeere.

Specijalna izvjestiteljica smatra da je zahtjev za gašenje katarske medijske kuće “neprihvatljiv i u suprotnosti sa međunarodnim pravom o ljudskim pravima” te da stvara “zastrašujući učinak koji guši građansko društvo te izaziva neizvjesnost i strah među piscima i novinarima”.

Ona je opisala Katar kao “zemlju dobro poznatu po postavljanju primjera pionirskog promoviranja slobode izražavanja u regiji”.

Specijalna izvjestiteljica je također pozdravila “skorašnji napredak Katara u unapređivanju domaćeg zakonodavstva prakse u suzbijanju terorizma”, naglasivši “nedostatak dokaza za legitimitet nametanja jednostranih sankcija”.

Eksperti UN-a su nezavisni i ne govore u ime svjetskog tijela, ali njihova otkrića mogu biti iskorištena da informiraju rad organizacija UN-a, uključujući vijeće za ljuska prava.

U izvještaju koji je objavljen na kraju dvosedmične posjete Kataru, sadrži preliminarne nalaze misije specijalne izvjestiteljice.

Spor napredak

Cijeli izvještaj će biti predstavljen Vijeću za ljudska prava UN-a u septembru 2021.

Znaci mogućeg rješenja spora između Dohe i četiri zemlje koje su uvele blokadu su se u nekoliko prilika pojavljivali u prošlosti, ali je malo napretka ostvareno.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani je kazao da je njegova zemlja spremna na dijalog kako bi se riješila diplomatska kriza, ali je naglasio da svako rješenje za krizu mora poštivati suverenitet njegove zemlje.

U oktobru je saudijski princ Faisal bin Farhan kazao da je kraljevina “posvećena pronalasku rješenja” tokom posjete Washingtonu, dok je u junu, Kuvajt, koji je igrao ulogu posrednika u sporu, rekao da je ostvaren napredak ka rješavanju spora.

Prošlog decembra je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao da su početni razgovori sa Saudijskom Arabijom krenuli iz mrtve tačke, ali je mjesec dana kasnije rekao da su napori da se riješi spor bili neuspješni.

Izvor: Al Jazeera