SAD planira Emiratima prodati 50 aviona F-35

Izraelski zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog prodaje F-35 Emiratima (EPA)
Izraelski zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog prodaje F-35 Emiratima (EPA)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zvanično je obavijestila Kongres da planira 50 “nevidljivih” borbenih aviona F-35 prodati Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

To je dio šireg ugovora o prodaji naoružanja u vrijednosti 23 milijarde dolara s ciljem odvraćanja potencijalnih prijetnji Irana, a uprkos zabrinutosti Izraela, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Državni sekretar Mike Pompeo je rekao kako je prodaju odobrio u skladu s mirovnim naporima Trumpove administracije na Bliskom istoku – sporazumom Izraela, Bahreina i UAE, kojim su te arapske države prihvatile normaliziranje odnosa s Izraelom.

Vojna nadmoć Izraela

Izraelski zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog prodaje F-35 Emiratima, jer bi to moglo utjecati na ravnotežu vojne moći u regiji.

Pompeo je, međutim, potvrdio dugogodišnju politiku održavanja kvalitativne vojne nadmoći Izraela.

Prodaja u vrijednosti 23,37 milijardi dolara obuhvata 50 komada F-35, 18 naprednih naoružanih bespilotnih sistema i paket municije zrak-zrak i zrak-zemlja.

Sporazum UAE-a o normalizaciji odnosa s Izraelom Pompeo je ocijenio kao “historijsku priliku koja se javlja jednom u životu” i omogućava “pozitivnu transformaciju strateškog pejsaža regije”, ali je upozorio i da se “naši protivnici, posebno oni u Iranu, koji to znaju, neće zaustaviti ni pred čim da poremete ovaj zajednički uspjeh”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO