Rusija proširila kapacitete nuklearne komande i kontrole

Danas sve komande i kontrolni centri podržavaju prijem sveobuhvatnih podataka u realnom vremenu, tvrdi Vladimir Putin (EPA)
Danas sve komande i kontrolni centri podržavaju prijem sveobuhvatnih podataka u realnom vremenu, tvrdi Vladimir Putin (EPA)

Rusija je značajno proširila analitičke i operativne kapacitete komande strateških nuklearnih snaga i kontrolnog sistema, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U proteklih nekoliko godina mnogo je urađeno kako bi se komanda strateških nuklearnih snaga i kontrola komponenata održale na najvišem nivou”, rekao je on na sastanku s predstavnicima odbrambene industrije.

Prema njegovim riječima, Rusija je značajno modernizirala stacionarnu i modernu komandu i kontrolne centre, proširila njihove analitičke i operativne kapacitete, uključujući osiguravanje informacija, praćenje i situacionu analizu.

Dodao je da je povećan kvalitet tih glavnih parametara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

‘Brz odgovor na potencijalne prijetnje’

“Danas sve komande i kontrolni centri podržavaju prijem sveobuhvatnih podataka u realnom vremenu, obezbjeđuju procjenu situacije na osnovu tih informacija i donošenje odgovarajućih odluka”, naglasio je ruski predsjednik.

Kazao je da se na sastanku treba govoriti o tempu opremanja oružanih snaga najnovijim komandnim i kontrolnim sistemima, prije svega sistema kontrole strateških nuklearnih snaga i sistema komande i kontrole strateškog nuklearnog oružja.

“Potpuno je jasno da je stabilno, efektivno i pouzdano djelovanje tih sistema i cijele strukture komande i kontrole u borbenom okruženju ključno za borbeni potencijal nuklearnog trojstva, za vojsku i mornaricu da adekvatno i brzo odgovore na potencijalne vojne prijetnje”, naveo je Putin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO