Najmanje 11.000 Etiopljana pobjeglo u Sudan

UNHCR očekuje veliki val izbjeglica pošto postoji opasnost od intenziviranja sukoba (Reuters)

Najmanje 11.000 Etiopljana pobjeglo je u Sudan, sklanjajući se od sukoba u regionu Tigray, saopćile su vlasti u Khartoumu, javila je agencija France Presse.

Sudanska agencija Suna prenijela je ranije da je izbjeglo gotovo 8.000 Etiopljana, prenosi Beta.

“Broj Etiopljana koji je prešao granica je 11.000”, saopćila je sudanska agencija za izbjeglice.

Visoki komesarijat za izbjeglice (UNHCR) očekuje veliki val izbjeglica pošto postoji opasnost od intenziviranja sukoba.

Agencija AP prenijela je da bi u Sudan moglo da dođe do 200.000 izbjeglica.

Zračni udari

Lokalni zvaničnici rekli su da među izbjeglicama ima dosta djece i žena, kao muškaraca koji su ranjeni u sukobu.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed izjavio je nedavno da je njegova vlada izvela zračne napade protiv snaga regiona Tigray na više lokacija i da je tim udarima potpuno uništila rakete i drugo teško naoružanje i onemogućila eventualnu odmazdu.

Ahmed, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog demokratskih reformi i dogovora sa susjednom Eritrejom, rekao je da su napadi “prva runda” operacije protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraya (TPLF) koje upravljaju tim regionom.

Tigrajci čine pet posto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan utjecaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama sigurnosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, poslije čega je oslabila njihova moć.

Izvor: Agencije


Povezane

Vojna operacija na sjeveru Etiopije prijeti da se prelije izvan granica te zemlje, a borbe bi mogle dovesti do teške humanitarne krize. Premijer Abiy Ahmed je prošle sedmice naredio ofenzivu u regiji Tigray, nakon što je lokalne snage optužio za napad na kasarnu. Stotine osoba su do sada ubijene u borbama.

Published On 11 Nov 2020

UN poziva na smirivanje tenzija u regionu Tigrej na sjeveru Etiopije, nakon što je federalna vlada pokrenula vojnu operaciju. Premijer Abij Ahmed optužio je vladajuće partije sjeverne regije za napad na federalne snage i rekao da one moraju biti „uništene“.

Published On 05 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO