Francuska od Mijanmara traži politička prava za Rohinje

Mijanmarska vlada je zbog tretmana Rohinja optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (EPA)
Mijanmarska vlada je zbog tretmana Rohinja optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (EPA)

Francuska je pohvalila provedbu parlamentarnih izbora u Mijanmaru, zatraživši da se zagarantiraju politička i ekonomska prava muslimanske manjine Rohinja, koja godinama trpi progon.

Stranka na vlasti dobitnice Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, koju, zbog upravljanja krizom s Rohinjama, kritiziraju u međunarodnoj javnosti, ali još ima podršku većine stanovništva, proglasila je “nadmoćnu pobjedu”, premda se konačni rezultati izbora još danima neće znati.

“Ovo je nova i važna etapa u izgradnji demokracije u zemlji”, ocijenilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

“Napori koji se ulažu u dobro upravljanje i u demokratske reforme moraju se nastaviti kako bi se ostvario održiv privredni i društveni razvoj zemlje i zajamčila politička i ekonomska prava svih, pa i Rohinja”, ističe se u sapćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zbog krize koja je izbila kada su stotine hiljada Rohinnja pred progonom prebjegle u Bangladeš, mijanmarska vlada je optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), najvišem sudskom tijelu Ujedinjenih naroda.

Zauzimanje za civilnu vladu

Pariz, uz to, traži da se “izborni proces provede u jedinicama u kojima se izbori nisu mogli održati te da etničke i vjerske manjine mogu u njima slobodno sudjelovati”.

Francuska “potiče sve strane da se zauzmu za civilnu vladu koja će proisteći iz ovih izbora”.

Ova reakcija dolazi u vrijeme napetosti između Francuske i muslimanskog svijeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da “neće odustati od karikatura”, pošto je u oktobru napadač odsjekao glavu profesoru Samuelu Patyju zbog toga što je učenicima pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Vjernici su u nekim zemljama s muslimanskom većinom reagirali ljutito.

Macronove fotografije su se palile na protestima, a pokrenuta je i kampanja bojkota francuskih proizvoda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO