Francuska od Mijanmara traži politička prava za Rohinje

Mijanmarska vlada je zbog tretmana Rohinja optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (EPA)

Francuska je pohvalila provedbu parlamentarnih izbora u Mijanmaru, zatraživši da se zagarantiraju politička i ekonomska prava muslimanske manjine Rohinja, koja godinama trpi progon.

Stranka na vlasti dobitnice Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, koju, zbog upravljanja krizom s Rohinjama, kritiziraju u međunarodnoj javnosti, ali još ima podršku većine stanovništva, proglasila je “nadmoćnu pobjedu”, premda se konačni rezultati izbora još danima neće znati.

“Ovo je nova i važna etapa u izgradnji demokracije u zemlji”, ocijenilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

“Napori koji se ulažu u dobro upravljanje i u demokratske reforme moraju se nastaviti kako bi se ostvario održiv privredni i društveni razvoj zemlje i zajamčila politička i ekonomska prava svih, pa i Rohinja”, ističe se u sapćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zbog krize koja je izbila kada su stotine hiljada Rohinnja pred progonom prebjegle u Bangladeš, mijanmarska vlada je optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), najvišem sudskom tijelu Ujedinjenih naroda.

Zauzimanje za civilnu vladu

Pariz, uz to, traži da se “izborni proces provede u jedinicama u kojima se izbori nisu mogli održati te da etničke i vjerske manjine mogu u njima slobodno sudjelovati”.

Francuska “potiče sve strane da se zauzmu za civilnu vladu koja će proisteći iz ovih izbora”.

Ova reakcija dolazi u vrijeme napetosti između Francuske i muslimanskog svijeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da “neće odustati od karikatura”, pošto je u oktobru napadač odsjekao glavu profesoru Samuelu Patyju zbog toga što je učenicima pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Vjernici su u nekim zemljama s muslimanskom većinom reagirali ljutito.

Macronove fotografije su se palile na protestima, a pokrenuta je i kampanja bojkota francuskih proizvoda.

Izvor: Agencije