Evropska unija protiv Silicijske doline

Evropska unija vodi bitke protiv tehnoloških divova (EPA)
Evropska unija vodi bitke protiv tehnoloških divova (EPA)

Evropska komisija pokrenula je bitke protiv nekih od najvećih imena Silicijske doline, propitujući njihov odnos prema konkurenciji, porezne aranžmane i zaštitu podataka i izričući u nekim slučajevima rekordne kazne.

Reuters je probrao nekoliko najvećih protumonopolskih i regulatornih postupaka koje Evropska unija vodi protiv tehnoloških divova, prenosi Hina.

Amazon

Komisija je optužila Amazon da narušava pravila ravnopravnog natjecanja na tržištu internetske maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da internetski div koristi podatke nezavisnih trgovaca koje ugošćava na svojoj platformi kako bi im uspješnije konkurirao.

U odvojenoj istrazi provjerit će osigurava li Amazon povlašteni tretman svojim maloprodajnim ponudama i onima trgovaca koji koriste njegove usluge logistike i isporuke.

Google

Od 2010. godine i prve istrage EU zauzima istaknuto mjesto među regulatorima koji temeljito provjeravaju prigovore da Alphabetov Google krši propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Popularnoj tražilici u tri odvojena slučaja u zadnje tri godine prijete kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarda eura, premda ih nastoji osporiti.

Komisija mu je odredila 2017. godine kaznu u iznosu od 2,4 milijarda eura zbog favoriziranja vlastite usluge za usporedbu cijena na štetu manjih evropskih konkurenata.

Godine 2018. izrečena mu je rekordna kazna od 4,34 milijarda eura zato što je koristio svoj operativni sistem za mobilne uređaje Android da bi blokirao konkurente.

Godine 2019. evropski regulatori “odrezali” su mu kaznu od 1,49 milijarda eura zbog zloupotrebe dominantne uloge u internetskom oglašavanju.

Apple

Apple je pod istragom zbog usluge App Store i sistema mobilnog plaćanja Apple Pay.

Istraga je pokrenuta nakon prošlogodišnje tužbe švedskog servisa za streaming glazbe Spotify, koji tvrdi da Apple nepravedno ograničava konkurenciju vlastitim muzičkim streaming servisom Apple Music.

U martu ove godine jedan manji konkurent podnio je sličnu pritužbu u vezi e-knjiga i audio knjiga.

Evropska komesarka za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager također je stavila Apple u središte evropskih nastojanja da američki tehnološki divovi plaćaju veće poreze.

U septembru se žalila na presudu Suda EU-a kojom je poništena njezina odluka da Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreznog duga, u historijskom slučaju u sklopu borbe EK-a protiv izbjegavanja poreza.

Facebook

Komisija je objavila u decembru prošle godine da istražuje kako Facebook prikuplja i monetizira podatke, otvorivši time novu bojišnicu, nakon istrage o njegovoj internetskoj trgovini Marketplace.

Broadcom

Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u oktobru razvrgnuti ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internetskih modema, nagodivši se s EK-om, čime je završena 12-mjesečna istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.

Qualcomm

Qualcomm je u februaru objavio da EU istražuje krši li on pravila tržišnog natjecanja, koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme.

Komisija je u julu prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 miliona eura zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu prije deset godina.

Godine 2018. “odrezala” mu je kaznu od 997 miliona eura zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platio da koristi samo njegove čipove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO