Evropska komisija formira evropsku zdravstvenu uniju

Pandemija korona virusa istakla je potrebu za više koordinacije u Evropskoj uniji (EPA)

Evropska komisija je predložila niz mjera za jačanje zdravstvene zaštite i bolju pripremljenost na nivou Evropske unije za buduće zdravstvene krize.

“Naš je cilj zaštiti zdravlje evropskih građana. Pandemija korona virusa istakla je potrebu za više koordinacije u EU, otpornije zdravstvene sisteme i bolju pripremljenost za buduće krize”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Na osnovu naučenog tokom proteklih devet mjeseci u borbi protiv pandemije COVID-19, Komisija predlaže zdravstveni okvir za bolju pripremljenost na nivou EU-a, nadzor, procjenu rizika, rano upozorenje i brzi odgovor, prenosi Hina.

Prvi korak ka zdravstvenoj uniji

Današnji prijedlozi dat će EU i zemljama članicama jače alate za poduzimanje brzih, odlučnih i koordiniranih poteza; nove krizne mandate Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Evropskoj agenciji za lijekove EMA te novi pravni okvir za prekogranične zdravstvene prijetnje”, navodi EK.

Nove mjere predstavljaju prvi korak u izgradnji zdravstvene unije.

Zdravstvena zaštita je u isključivoj nadležnosti država članica, a na nivou EU-a mogu se jedino bolje koordinirati mjere koje članice donose za rješavanje zdravstvenih kriza.

“Danas počinjemo graditi evropsku zdravstvenu uniju, kako bismo zaštitili građane visokokvalitetnom zaštitom u krizama i opremili Uniju i njene države članice za sprečavanje i upravljanje zdravstvenim krizama koje utječu na cijelu Uniju”, kaže predsjednica EK-a.

Predložene tri uredbe

Tri predložene uredbe upućene su Evropskom vijeću i Evropskom parlamentu, koji trebaju ispregovarati i usvojiti konačne zakonske tekstove.

Uredbe će stupiti na snagu čim budu usvojene i mogu se direktno primjenjivati.

Prema novoj Uredbi o ozbljnim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama, EU će moći usvojiti zajedničke mjere na evropskom nivou kako bi se mogli suočiti s budućim prekograničnim krizama – proglasiti vanrednu zdravstvenu situaciju na nivou EU-a, čime se pokreće pojačana koordinacija koja će omogućiti razvoj, stvaranje zaliha i nabavku proizvoda za prevladavanje krize; jačati planove za bolju pripremljenost, izvještavanje i reviziju na nivou EU-a; uspostaviti integrirani sistem za nadzor prenosivih bolesti i ostalih zdravstvenih prijetnji.

Ostale dvije uredbe odnose se na jačanje mandata evropskih agencija – Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Evropske agencije za lijekove.

Izvor: Agencije