EU odbija učešće na sirijskoj konferenciji o izbjeglicama

Više od polovine predratnog stanovništva Sirije napustilo je svoj dom od 2011. godine (EPA)

Evropska unija neće sudjelovati na konferenciji o izbjeglicama koju 11. i 12. novembra održava Sirija uz podršku Rusije, jer za nju nisu ostvareni uvjeti, objavio je šef evropske  diplomatije.

Sirijski režim pozvao je Josepa Borrella i ministre vanjskih poslova nekoliko zemalja članica Unije da sudjeluju na tom skupu na temu povratka izbjeglica, prenosi Hina.

“EU i njene zemlje članice neće sudjelovati”, rekao je evropski visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell, objasnivši da je “takav skup preuranjen”.

Borrellov glasnogovornik Peter Stano naglasio je prioritete.

To su “sigurni uvjeti povratka, dobrovoljni i dostojanstveni u originalna područja [iz kojih su izbjeglice], u skladu s međunarodnim pravom, te neometan pristup izbjeglica njihovim pokrajinama u Siriji”, rekao je Stano.

Izbjeglo 5,5 miliona ljdi

Više od polovine predratnog stanovništva Sirije napustilo je svoj dom od 2011. godine, od čega je 5,5 miliona izbjeglo u inostranstvo, prije svega u susjedne zemlje, prema podacima Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

“Sadašnji uvjeti u Siriji neprimjereni su za povratak većih razmjera, nisu stečeni sigurnosni uvjeti u skladu s međunarodnim pravom”, kazao je Borrell i nabrojao prijetnje.

“Raseljenima i izbjeglima u povratku prijete prisilna mobilizacija u vojsku, neosnovana hapšenja, nestanci osoba, mučenja, tjelesno i spolno nasilje, diskriminacija u pristupu stambenom prostoru, zemljištu i vlasništvu nad imovinom i nemogućnost pristupa temeljnim uslugama ili potpuni izostanak tim osnovnim uslugama”, rekao je.

“Ponovo hitno pozivamo režim i njegove nalogodavce da se uključuje u rad Ustavne komisije i svih drugih pitanja prema Rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima i oslobođenje zatvorenika”, kazao je šef evropske diplomatije.

Izvor: Agencije