Demokratama većina u Zastupničkom domu, neizvjesno u Senatu

SAD, Senat
Republikanci sada u Senatu imaju 49, a demokrate 48 mjesta (EPA)

Demokratska stranka osigurala je većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, s najmanje 218 mandata osvojenih na izborima održanim 3. novembra.

Iako bi demokrate mogle osvojiti još nekoliko mesta u Donjem domu Kongresa, njihova većina će biti manja u odnosu na prethodni saziv, prenosi Hina, pozivajući se na AP.

Prema proračunu američke agencije, demokrate bi mogle izgubiti 15 mandata u tom tijelu, koje broji 435 članova, nakon velikog priliva glasova republikanaca.

Demokrate su do sada imale 232 mandata u Zastupničkom domu.

Kada je riječ o Senatu, iako je demokrata Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima, velike su šanse da republikanci zadrže većinu u njemu.

Čekaju se Aljaska i Georgija

Republikanci su u utorak, nakon reizbora Toma Tillisa u Sjevernoj Karolini, zadržali jedno mjesto u Senatu, zadajući udarac Bidenu i demokratama, koje gube nadu da će imati većinu u Gornjem domu.

“Upravo sam nazvao senatora Tillisa i čestitao mu”, napisao je na Twitteru Cal Cunningham, njegov demokratski protivnik poražen s malom razlikom, prije proglašenja konačnih rezultata, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Republikanci sada imaju 49 mjesta, a demokrate 48 u tom domu sa 100 mjesta.

Tri mjesta još treba popuniti – jedno na Aljasci, gdje za sada vodi senator na odlasku, i dva u konzervativnoj Georgiji, gdje će se glasati 5. januara.

Demokratama trebaju dva mandata

Demokrate bi stoga trebale osvojiti ta dva posljednja mandata kako bi sustigli republikance.

U slučaju da i republikanci i demokrati imaju u Senatu 50 mandata, presudit će glas buduće potpredsjednice Kamale Harris.

Nijedan se zakon ne može donijeti bez Gornjeg doma, koji potvrđuje i predsjednikova imenovanja – ministre, ambasadore i sudije.

Ako Senat ostane u rukama republikanaca, Biden, koji je 36 godina bio senator, morat će upotrijebiti sve svoje komunikacijske i pregovaračke sposobnosti.

Novoizabrani predsjednik je u utorak izjavio da je siguran da će uspjeti okupiti dovoljan broj zastupnika sa suprotne strane.

Izvor: Agencije