Vijeće EU-a i EP dogovorili plan oporavka

Sve države članice moraju ratificirati odluku o vlastitim prihodima evropskog budžeta, što je garancija Komisiji da se može zadužiti na finansijskim tržištima za 750 milijardi eura (EPA)
Sve države članice moraju ratificirati odluku o vlastitim prihodima evropskog budžeta, što je garancija Komisiji da se može zadužiti na finansijskim tržištima za 750 milijardi eura (EPA)

Pregovarači Vijeća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su u utorak dogovor o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, objavilo je njemačko predsjedništvo.

“Dogovor za Evropu – Vijeće i Evropski parlament postigli su politički dogovor o VFO-u i paketu za oporavak”, objavilo je na Twitteru njemačko predsjedništvo, prenosi Hina.

U poruci njemačkog predsjedništva još se navodi da su pojačani evropski programi, što je bio zahtjev Evropskog parlamenta, ali da su se pritom poštovali zaključci samita EU-a iz jula.

Čelnici zemalja članica Evropske unije postigli su u julu politički dogovor o novom sedmogodišnjem budžetu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1.074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to više od 1.800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Evropskog parlamenta.

Veliki korak prema završetku zakonodavnog posla oko VFO-a i plana za oporavak napravljen je prošle sedmice kada su pregovarači Vijeća EU-a i Evropskog parlamenta postigli kompromis o tome da se korištenje evropskih fondova uvjetuje vladavinom prava. To je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem budžetu i planu za oporavak.

Dodatna sredstva

Pregovarači Evropskog parlamenta u pregovorima su tražili dodatna sredstva za ključne evropske programe, poput zdravstva, istraživanja, i tako dalje, dok je Vijeće bilo na stajalištu da ne može preko onoga što dogovorili čelnici država članica, nego da je jedino moguće preraspodijeliti sredstva iz jednih programa u druge i koristiti budžetske rezerve.

Dogovor Vijeća i Parlamenta sada trebaju potvrditi još obje institucije zasebno. Osim toga, ostaje još jedna prepreka za početak korištenja sredstava iz plana za oporavak nazvanog EU sljedeće generacije.

Sve države članice moraju ratificirati odluku o vlastitim prihodima evropskog budžeta, što je garancija Komisiji da se može zadužiti na finansijskim tržištima za 750 milijardi eura. Taj iznos će biti podijeljen državama članicama kao bespovratna pomoć ili kroz povoljne zajmove.

Prepreku bi mogle predstavljati Mađarska i Poljska, koje su nezadovoljne odlukom da se dodjela evropskih sredstava uvjetuje poštovanjem načela vladavine prava.

Mađarska prijeti vetom i ako bi pri tome ostala to bi značilo da propada plan za oporavak, ali ne i VFO jer u zakonodavnom dijelu dogovora nije potrebna jednoglasnost. Ipak, mnogi smatraju da mađarski premijer Viktor Orban blefira jer su i njima prijeko potrebna sredstva, a osim toga na njega bi pala sva odgovornost da blokira pomoć u rješavanju posljedica pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO