Trump i republikanci i dalje sumnjaju u rezultate izbora

William Barr: Nagađanja, ishitrene ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti osnov za pokretanje saveznih istraga (EPA)
William Barr: Nagađanja, ishitrene ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti osnov za pokretanje saveznih istraga (EPA)

Američki ministar pravosuđa William Barr uputio je pismo saveznim tužiocima u kojima im daje ovlasti da istraže “utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova”, pozivajući ih pritom da ne istražuju “ishitrene ili nategnute” tvrdnje.

Izborni štab aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnio tužbu kojom želi spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena u Pennsylvaniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Dajem vam ovlasti da istražite utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova prije potvrđivanja izbornih rezultata, što sam ja već uradio u specifičnim slučajevima”, napisao je Barr u pismu upućenom saveznim tužiocima i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI), u kojem se prvi put osvrće na tvrdnje o izbornoj prevari.

Tužba na sudu u Pennsylvaniji

“Dok se ozbiljne tvrdnje moraju vrlo pomno istražiti, nagađanja, ishitrene ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti temelj za pokretanje saveznih istraga”, napisao je Barr.

No, ništa u pismu ne upućuje na to da je Ministarstvo pravosuđa utvrdilo nepravilnosti u glasanju koje su mogle utjecati na ishod izbora.

Trump ne priznaje rezultat izbora ni dva dana nakon što je demokratski kandidat osigurao potrebnih 270 glasova elektora koji su mu potrebni za pobjedu.

Njegov štab i republikanci podigli su niz tužbi o navodnim nepravilnostima, koje su sudije u Georgiji i Michiganu već odbacile.

Na saveznom sudu u Pennsylvaniji u ponedjeljak je podnesena tužba u kojoj Trumpov štab tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav, jer je stvoren “protivzakoniti dvostruki izborni sistem”, po kojem je glasanje na biralištu podložno većim provjerama od glasanja putem pošte.

O tužbi će odlučivati sudija Matthew Brann, kojeg je imenovao bivši predsjednik Barack Obama.

Sastanak elektora 14. decembra

U Sjedinjenim Američkim Državama kandidat na izborima postaje predsjednik kada osigura većinu glasova elektora, koji u pravilu daju glas onom kandidatu koji je osvojio većinu glasova birača u njihovoj državi.

Sastanak elektora bit će održan 14. decembra.

Barr je pismo tužiocima uputio nekoliko sati nakon sastanka s vođom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom, koji je u ponedjeljak rekao da Trump ima pravo istražiti tvrdnje o “nepravilnostima” na prošlosedmičnim izborima.

Izvor: Agencije


Povezane

Aktualni predsjednik Donald Trump nastavio je s negiranjem izbornih rezultata. Šta se  može očekivati u idućim danima i postoji li mogućnost da na kraju prizna rezultate pitali smo Jelenu Glušac koja izvještava iz Washingtona.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO