Talibani od Bidena traže da povuče američke trupe iz Afganistana

Talibani su prvi put komentirali izbore u SAD-u (EPA)

Talibani u Afganistanu pozvali su Joea Bidena, izabranog predsjednika SAD-a, da se drži sporazuma i povuče američke trupe iz Afganistana.

Washington je počeo povlačiti trupe prema dogovoru koji je ranije postignut, a sve bi trebalo biti gotovo do maja iduće godine,

Za to vrijeme talibani će održati mirovne pregovore sa zvaničnim vlastima Afganistana u Dohi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Ispunite dogovor’

“Želimo poručiti novoizabranom predsjedniku SAD-a i njegovoj administraciji da je najrazumniji i najbolji način da se završe konflikti da se ispuni dogovor koji smo postigli”, saopćili su talibani, prvi put komentirajući izbore u SAD-u.

Ipak, nasilje se pojačava u cijelom Afganistanu, pošto talibani napadaju gradove, izazivajući ponekad zračne napade Amerikanaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Afganistanska vlada i talibanski zvaničnici prvi put razgovaraju licem u lice kako bi pokušali postići sporazum koji će zemlji vratiti mir nakon skoro dvadesetogodišnjeg sukoba. U Dohi, glavnom gradu Katar traže političko rješenje za okončanje rata u Afganistanu.

Published On 12 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO