SAD uvodi nove sankcije Siriji

Sankcijama su obuhvaćeni vojni zvaničnici, članovi parlamenta, državna preduzeća... (Reuters)
Sankcijama su obuhvaćeni vojni zvaničnici, članovi parlamenta, državna preduzeća... (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije zvaničnicima, entitetima i pojedincima koji pružaju pomoć sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Cilj akcije, kojom je obuhvaćeno i sirijsko Ministarstvo nafte, je da se Assadova vlada privoli da se vrati pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinenih naroda za oknčanje skoro desetogodišnjeg rata u Siriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američko Ministarstvo finansija saopćilo je da su sankcijama obuhvaćeni vojni zvaničnici, članovi parlamenta i državna preduzeća, kao i građani Sirije i Libana koji rade na obnovi sirijske naftne industrije.

Pritisak zbog represije

“Ministarstvo finansija odlučno je da nastavi vršiti ekonomski pritisak na Assadov režim i njegove pristalice zbog represije koju vrše”, naveo je u saopćenju za javnost američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Sirija je pod sankcijama SAD-a i Evropske unije, kojima je zamrznuta imovina u inostranstvu države i stotina kompanija i pojedinaca.

SAD, također, zabranjuje izvoz u Siriju i američko investiranje u tu zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi u Libanu jedva preživljavaju zbog teške ekonomske situacije, a sirijske izbjeglice su među najranjivijim zajednicama. U UN-u kažu da je 80 posto od 900.000 registriranih izbjeglica, živjelo u ekstremnom siromaštvu i prije razorne eksplozije u bejrutskoj luci u augustu, koja je za mnoge pogoršala situaciju.

U posljednjih godinu dana, više od milion ljudi izbjeglo je iz pokrajine Idlib na sjeverozapadu Sirije.  Na to su bili prisiljeni zbog sve češćih zračnih napada koje izvode snage sirijskog predsjednika, uz podršku Rusije. Organizacije za ljudska prava kažu da su desetine takvih napada izvedene na civile. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO