SAD uveo sankcije protiv još četiri kineska zvaničnika u Hong Kongu

Glavni sekretar Hong Konga Matthew Cheung izjavio je da su 'sankcije apsolutno neprihvatljive' (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv još četvero kineskih zvaničnika u Hong Kongu, pod optužbama da su učestvovali u slamanju otpora disidenata u bivšoj britanskoj koloniji.

SAD je sankcije u ponedjeljak uveo za zamjenika premijerke Denga Zhonghua, zamjenicu načelnika policije Edwinu Lau i još dvojicu zvaničnika u tek formiranom uredu za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da su sankcije zvaničnicima uvedene zbog “učestvovanja u provođenju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti u poluautonomnom gradu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njima će biti zabranjeno da putuju u SAD i sva imovina u ovoj zemlji biće im blokirana, kazao je Pompeo.

Američki državni sekretar je rekao da ove akcije ukazuju na odlučnost SAD-a da drže odgovornim ključne figure koje aktivno ukidaju slobode ljudi u Hong Kongu i koje umanuju njegovu autonomiju.

‘Nećemo biti zastrašeni’

Kineski zvaničnici u Hong Kongu kojima su uvedene sankcije nisu bili odmah dostupni za komentar.

Glavni sekretar Hong Konga Matthew Cheung izjavio je da su “sankcije apsolutno neprihvatljive”.

“Nećemo biti zastrašeni”, rekao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Washington je novi kineski Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu ocijenio kao neprihvatljivo kršenje opredjeljenja Pekinga za “jednu državu, dva sistema”.

Ovo su prve sankcije uvedene Kini nakon što je na predsjedničkim izborima u SAD-u pobjedu odnio Joe Biden, koji će 20. januara stupiti na dužnost.

Washington je u augustu uveo sankcije protiv liderke Hong Konga Carrie Lam i drugih najviših zvaničnika, zbog njihove uloge u umanjivanju sloboda i suzbijanju prodemokratskog pokreta na teritoriji grada.

Izvor: Agencije