Pompeo obećao glatku tranziciju prema ‘drugoj Trumpovoj administraciji’

Pompeo je garantirao da su čelnici svijeta 'svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje' (EPA)
Pompeo je garantirao da su čelnici svijeta 'svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje' (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema “drugoj administraciji Donalda Trumpa”.

Na pitanje o mjerama koje je poduzeo State Department, ključno ministarstvo za nacionalnu sigurnost, kako bi olakšao tranziciju s ekipom izabranog predsjednika Bidena, Pompeo je spomenuo “glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji”, prenosi Hina.

“Izbrojat ćemo sve glasove”, dodao je na konferenciji za novinare i garantirao da su čelnici svijeta “svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje”.

“Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. januara stupiti na funkciju”, nastavio je državni sekretar.

Čestitke Bidenu

“Ovo ministarstvo je u potpunosti posvećeno garantirati da su izbori širom svijeta sigurni, slobodni i pravedni, i dužnosnici (State Departmenta) izlažu život da to osiguraju”, insistirao je ocijenivši “smiješnim” pitanje o Trumpovom stajalištu koje potkopava te napore.

Brojni čelnici zemalja koje su saveznice Sjedinjenih Američkih Država, poput Francuske, Velike Britanije preko Turske, Saudijske Arabije i Izraela čestitale su Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Ali republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prevarama na koje upozorava.

Izvor: Agencije


Povezane

Tiim aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa uložio je tužbe u više saveznih država u kojima su, kako tvrde, počinjene nepravilnosti na izborima. Navode da imaju i jake dokaze koji će pokazati da su izbori namješteni. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO