Ombudsmen EU-a pokrenuo istragu zbog Hrvatske i migranata

Brojne su optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici s BiH (EPA)
Brojne su optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici s BiH (EPA)

Ombudsmen Evropske unije pokrenuo je istragu zbog navodnog neuspjeha Evropske komisije da zaštiti prava migranata i izbjeglica koji su se žalili da su ih hrvatski policajci maltretirali i pljačkali na granici.

Ombudsmen EU-a istražuje potencijalno saučesništvo izvršnih organa EU-a u lošem upravljanju sredstvima koja su trebala biti potrošena na nadzor policijskih službenika.

Postoje brojne optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, uključujući incident u kojem je migrant pogođen iz vatrenog oružja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

‘EK prikrivala neuspjeh Hrvatske’

Hrvatska konstantno odbacuje optužbe, a u oktobru je saopćila da će pokrenuti istragu s ciljem da se otklone sve sumnje.

U junu je Guardian pisao da je EK pokrivala neuspjeh Hrvatske da utroši novac EU-a namijenjen za nadzor graničnih policajaca.

Zvaničnici EU-a optuženi su u tekstu za “nečuveno zataškavanje” dokaza o neuspjehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višestruko optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama.

Izvor: Agencije


Povezane

Danski humanitarci prikupili su desetke svjedočenja izbjeglica i migranata koji optužuju hrvatske policajce da su ih teško zlostavljali prije nego što su ih vratili na granicu Bosne i Hercegovine. Iz Danskog vijeća za izbjeglice u BiH ističu da su svjedočenja prikupljena od različitih grupa ljudi koji međusobno nisu bili u kontaktu, a koji na isti način […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO