Moskva pooštrava mjere u borbi protiv korona virusa

Najviše zaraženih korona virusom i dalje je u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom u Evropi uskoro će premašiti 300.000 i vlasti strahuju od rasta broja zaraženih i umrlih s dolaskom zime unatoč nadi koju budi vijest o visokoj učinkovitosti vakcine.

Evropa čini samo 10 posto svjetske populacije, ali ima gotovo četvrtinu od 50,7 mmiliona zaraženih i 1,2 miliona umrlih u svijetu pa su čak i bolnice starog kontinenta, inače visoko opremljene, teško opterećene.

Pošto je ranije ove godine zahvaljujući oštrim mjerama zatvaranja ekonomije i ograničenja kretanja Evropa ovladala pandemijom, novi val snažniji i žilaviji udario je krajem ljeta i vlasti su ponovno posegnule za nizom ograničenja.

Evropa je s prošlom sedmicom dostigla 12,3 miliona slučajeva zaraze i 295.000 umrlih. U Evropi bilo tokom prošle sedmice je bilo 280.000 zaraženih dnevno, što je deset posto porast u odnosu na sedmicu dana ranije, i više od polovice svih novozaraženih u svijetu. 

Nade i optimizam probudila je objava farmaceutskog diva Pfizer Inc's da je njihova vakcina, u kliničkim ispitivanjima postigla učinkovitost veću od 90 posto, no ona neće biti dostupna prije 2021. za širu upotrebu te će do tada zdravstveni sistemi morati prebroditi krizu zaraza u zimskim mjesecima.

Moskva uvela nove mjere

Neke mjere protiv širenja nove vrste koronavirusa ponovno su uvedene u ruskom glavnom gradu Moskvi, prenosi Anadolija.

Navodeći da se slučajevi COVID-19 povećavaju u gradu, gradonačelnik Moskve Sergey Sobyanin je rekao da bi se epidemija mogla pogoršati u narednim sedmicama.

Napominjući da su odlučili da pooštre mjere protiv COVID-19 u gradu, Sobyanin je izjavio da su aktivnosti objekata za zabavu, restorana, barova i kafića zabranjene između 23 i šest sati.

Kako je kazao, prešli su na odvijanje nastave na daljinu na univerzitetima u gradu. Sobyanin je naglasio da se sportske aktivnosti mogu održavati uz dozvolu.

Napominjući da su i kulturni događaji privremeno zabranjeni, Sobyanin je rekao: “Stopa popunjenosti pozorišta, bioskopa i koncertnih dvorana ne bi trebala prelaziti 25 posto”.

Mjere do 15. januara

Prema njegovim riječima, zabranjeni su i dječiji kampovi i zabavni programi za djecu u tržnim centrima. Sobjanin je izjavio da će se ove mjere provoditi do 15. januara 2021. godine.

Rusija je u utorak potvrdila 20.977 novih slučajeva COVID-19 i 368 smrtnih slučajeva, a vlasti traže rigoroznije mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa.

Od novih slučajeva prijavljenih u protekla 24 sata, 5.902 je u glavnom gradu Moskvi, pokazuju najnoviji podaci.

Broj slučajeva zaraze u zemlji prešao je 1,81 milion, dok je broj umrlih porastao na 31.161.

U ponedjeljak je Rusija prijavila 21.798 novih slučajeva virusa, što je najveći broj od početka pandemije.

Najveći broj novozaraženih u SAD-u

Prema podacima stranice Worldometer, u svijetu je novim tipom korona virusa zaraženo 51.259.771 ljudi.

Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 10.422.000, a slijede Indija, s više od 8,5 miliona, i Brazil, s više od 5,6 miliona zaraženih.

U Brazilu je u ponedjeljak registrirano 10.917 novih slučajeva korona virusa, saopćilo Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Zaraženih je ukupno 5.590.025, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Umrla je 231 osoba, čime se broj žrtava bolesti COVID-19 u ovoj zemlji popeo na 161.106.

Praznici u Španiji bez poljubaca

Bez tradicionalnog grožđa na madridskom trgu Puerta del Sol, bez prolaska sveta tri kralja ulicama i bacanja slatkiša djeci, bez poslovnih prazničnih večera, ali prije svega bez poljubaca i zagrljaja, Španija se priprema na do sada nezabilježene božićne praznike.

Dok korona virus nezaustavljivo hara zemljom, gradske vlasti počele su na trgove i ulice postavljati ukrase, no atmosfera među 47 miliona stanovnika daleko je od slavljeničke, prenosi Hina.

Od marta se u Španiji korona virusom zarazilo više od 1,3 miliona stanovnika, od čega ih je 38.830 umrlo, pa je to jedan od najpogođenijih dijelova Evrope.

Restriktivne mjere u Španiji

Kako bi se suzbilo daljnje širenje bolesti, svaka od 17 autonomnih pokrajina uvodi svoje mjere ograničenog kretanja stanovnika.

No, svima je zajednička zabrana izlazaka i ulazaka u pokrajine.

Neki gradovi poput Granade se dodatno zatvaraju, a time će biti onemogućene posjete rodbine tokom praznika.

Policija povremeno zaustavlja vozila, provjeravajući imaju li putnici dokumente, poput potvrde sa posla, koji opravdava njihove prelaske iz pokrajine u pokrajinu.

Italijansko jedinstvo na probi

Italija je tokom izbijanja prvog vala pandemije korona virusa na Zapadu dobila pohvale zbog discipline i zajedništva, no osjećaj zajedničke borbe polako se topi dok zemlja prolazi kroz drugi val zaraze.

Uprkos porastu broja zaraženih i broja umrlih, Italijani koji su u martu stoički podnijeli nacionalni karantin sada su manje voljni poštivati manje rigorozne mjere, ohrabreni lokalnim političarima koji nisu u najboljim odnosima s Vladom u Rimu, prenosi Hina, pozivajući se nja Reuters.

Italija je prošle sedmice postala šesta zemlja u svijetu koja je prešla stopu 40.000 žrtava od posljedica zaraze korona virusom.

Premijer Giuseppe Conte postepeno je uvodio strožije mjere kako bi zaustavio trend rasta broja zaraženih, podešavajući ih širom zemlje prema stopama lokalne zaraze, no za sada je takav trud polučio malo uspjeha.

Italija je prošle sedmice postala šesta zemlja u svijetu koja je prešla stopu 40.000 žrtava od posljedica zaraze korona virusom

Za razliku od proljeća, posljednje mjere koje je nametnuo Conte naišle su na redovne proteste u gradovima širom zemlje, gdje je skroman broj ponekad nasilnih demonstranata bacao petarde te se sukobljavao s policijom.

Njemačka: Skladište za vakcine će osigurati vojska

Njemačko ministarstvo zdravlja zatražilo je pomoć od vojske radi osiguravanja skladišta potencijalnih vakcina protiv korona virusa, saopćio je glasnogovornik ministarstva odbrane u Berlinu.

On je rekao da pripadnici vojske pružaju logističku podršku još od početka pandemije, kao što je, naprimjer, osiguravanje prostora za skladištenje materijala poput zaštitnih maski i druge medicinske opreme u vojnim ustanovama.

On je rekao da će vojska uraditi isto i kada je riječ o skladištima za vakcine protiv korona virusa, prenio je Reuters.

U Njemačkoj je više od 6.000 trupa već angažovano u borbi protiv pandemije, a većina pruža podršku medicinskom osoblju koje prati kontakte zaraženih.

Pfizer i BioNTech su jučer objavili da su ispitivanja pokazala da je njihova vakcina protiv korona virusa efikasna u 90 posto slučajeva.

Rukovanje genetičkom komponentom ove vakcine moglo bi da se pokaže kao nezgodno. Izvršni direktor BioNTecha je za Reuters rekao da ova komponenta mora da se čuva na minus 70 stepeni celzijusa.

U Njemačkoj su u posljednja 24 sata potvrđena 15.332 nova slučaja korona virusa, a preminule su 154 osobe, saopćio je Institut za zarazne bolesti “Robert Koc” (RKI).

Time je ukupan broj zaraženih porastao na 687.200, a preminulo je 11.506 osoba.

Franuski učitelji u štrajku

Broj novozaraženih korona virusom u Francuskoj u ponedjeljak je naglo opao, kao što je i uobičajeno početkom sedmice, ali je broj smrtnih slučajeva i hospitaliziranih ponovo naglo porastao.

Francuske zdravstvene vlasti saopćile su da je zabilježeno 20.155 novih slučajeva korona virusa, što je nagli pad u odnosu na rekordna 86.852 slučaja u subotu i 38.619 slučajeva u nedjelju.

Broj zaraženih korona virusom ponedjeljkom je često manji pošto se manje testova radi nedjeljom, napominje Reuters.

Francuski učiteljski sindikati širom zemlje održavaju proteste i štrajkove i pozivaju na strožije zdravstvene mjere u školama zbog nezaustavljivog širenja epidemije korona virusa.

Predsjednik Emmanuel Macron je zbog drugog vala epidemije ponovo uveo mjere karantina i zatvorio cijelu zemlju do 1. decembra, uz izuzetak škola. Ta je odluka razljutila veliki broj učitelja i učenika koji tvrde da im je u pretrpanim razredima ugroženo zdravlje, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Ministarstvo obrazovanja je pokušalo umiriti zabrinutost te je srednjim školama dopustilo mogućnost djelomičnog održavanja nastave na daljinu, uz uvjet da se najmanje 50 posto predmetne nastave održava u školi.

Očekuje se da će štrajkom najviše biti pogođene škole na pariškom području i području Marseillea

Sindikati učitelja, međutim, zahtijevaju da vlada najhitnije zaposli dodatno osoblje kako bi se razredi, koji prosječno imaju više od 30 đaka, podijelili u manje grupe. Time bi se, ističu, mogla poštivati mjera fizičkog razmaka između učenika.

No, nisu svi učiteljski sindikati pozvali na današnji štrajk, što znači da će učinci sindikalne akcije biti različiti, ovisno o kojem se dijelu zemlje radi.

Očekuje se da će štrajkom najviše biti pogođene škole na pariškom području i području Marseillea.

Negativni rekordi u Ukrajini

Broj osoba koje su preminule od posljedica bolesti COVID-19 porastao je za 551, na 40.987, dok je u nedjelju taj broj iznosio 270.

U Ukrajini su u posljednja 24 sata potvrđena 10.842 nova slučaja korona virusa, najviše u jednom danu od početka epidemije, saopćio je ministar zdravstva Makcsim Stepanov.

Prema njegovim riječima, ukupan broj zaraženih u Ukrajini sada iznosi 479.197, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U toj zemlji ukupno je preminulo 8.756 osoba.

U Grčkoj je u ponedjeljak registrirano 1.490 novih slučaja korona virusa, a preminula je 41 osoba, saopćila je nacionalna Organizacija za javno zdravlje.

Izvor: Agencije