Izaslanik SAD-a: Povratak nuklearnom sporazumu s Iranom biće težak

'Zaista nije važno ko će biti predsjednik 20. januara u smislu da će ionako biti pregovora s Iranom', rekao je Abrams (EPA)
'Zaista nije važno ko će biti predsjednik 20. januara u smislu da će ionako biti pregovora s Iranom', rekao je Abrams (EPA)

Američki izaslanik za Bliski istok Elliott Abrams najavio je tokom posjete Izraelu da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti pritisak na Iran do inauguracije, procijenivši da će budućem predsjedniku Joeu Bidenu biti teško da vrati Sjedinjene Američke Države u nuklearni sporazum velikih sila sa Teheranom iz 2015. godine.

“Zaista nije važno ko će biti predsjednik 20. januara u smislu da će ionako biti pregovora s Iranom”, rekao je Abrams novinarima u Izraelu koji se oštro protivi nuklearnom sporazumu, prenosi Beta.

Abrams je to rekao u skladu sa stavom Trumpove administracije da rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u nisu konačni dok ne budu zvanično potvrđeni, dodavši da ostaje da se vidi da li će povratak sporazumu biti moguć.

Bidenove nade

Novoizabrani predsjednik SAD-a Biden izrazio je nadu da će vratiti SAD sporazumu koje su velike sile sklopile s Iranom i na osnovu koga je Teheran pristao da ograniči nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Predsjednik Trump je povukao SAD iz tog sporazuma 2018. godine i nametnuo paralizirajuće ekonomske sankcije Iranu koji je odgovorio javnim odustajanjem od predviđenih nuklearnih ograničenja.

Abrams je rekao da sve sankcije SAD-a uključujući one koje se odnose na ljudska prava i iransku podršku regionalnim ekstremističkim organizacijama ostaju na snazi do 20. januara.

On je ocijenio da postoji program sankcija maksimalnog pritiska i najavio da će se nastaviti u novembru i decembru jer nije vezan za politiku i nije vezan s izborima u SAD-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO