Bivši predsjednik Evo Morales se nakon egzila vratio u Boliviju

Za sada nije jasno koju će ulogu Evo Morales imati u političkom životu Bolivije (EPA)

Bivši predsjednik Evo Morales vratio se u Boliviju iz egzila u Argentini i kreće na trodnevni put od 1.000 kilometara do svog uporišta u centralnom dijelu zemlje.

“Dio mog života je ostao u Argentini, nakon 11 mjeseci egzila“, rekao je bivši predsjednik, koji je  pješice prešao područje između granica od grada La Quica, na sjeveru Argentine, do Villazona, na jugu Bolivije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Moralesa je u Argentini ispratio predsjednik lijevog centra Alberto Fernandez, koji je u nedjelju prisustvovao polaganju zakletve novog bolivijskog socijalističkog predsjednika Luisa Arcea.

Morales se zahvalio Fernandezu i dodao da “mu je spasio život”.

Nakon prelaska granice, Moralesa su pozdravile stotine pristalica.

Vratio se u zemlju nakon što se njegova socijalistička stranka MAS vratila na vlast, godinu nakon što je Morales podnio ostavku i otišao iz zemlje uslijed nasilnih opozicionih protesta.

Povratak ojačao tenzije

Bivši bolivijski predsjednik (2006-19) je najprije pobjegao na nekoliko sedmica u Meksiko, a zatim se sklonio u Argentini.

Sada kreće do svog uporišta u mjestu Chimore, u okrugu Cochabamba.

Ljevičarski bivši predsjednik, koji je vladao zemljom 14 godina, napustio je Boliviju u novembru 2019. godine, pošto je pokušao osvojiti četvrti predsjednički mandat na izborima obilježenim optužbama za prevaru.

Nakon 11-mjesečne vladavine prelazne vlade, u oktobru je na predsjedničkim izborima pobijedio Moralesov bivši ministar privrede Luis Arce, što je omogućilo povratak u zemlju bivšeg predsjednika.

Njegov povratak ojačao je tenzije u ionako napetom političkom okruženju, u kojem novi Kongres sa socijalističkom većinom nameće svoju političku agendu usred oštrih protesta opozicije.

Za sada nije jasno koju će ulogu Morales imati u političkom životu Bolivije.

Izvor: Agencije