Više od 200 uhapšenih tokom protesta u Bjelorusiji

Veliki protesti održavaju se u prijestolnici Minsku već 12 vikenda zaredom (EPA)

Više od 200 osoba uhapšeno je tokom današnjih demonstracija u Bjelorusiji.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Viasna, 206 osoba se nalazi na listi uhapšenih, Tanjug prenosi TASS.

Najveći broj ljudi uhapšen je na protestima u Mogiljovu, Grodnu i Žodiškiju.

Bjeloruska policija ispalila je u nedjelju nekoliko hitaca upozorenja u zrak i počela privoditi demonstrante kojih je na hiljade marširalo glavnim gradom i tražilo ostavku dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka, pišu mediji i pokazuju objave na društvenim mrežama. 

Veliki protesti održavaju se u prijestolnici Minsku već 12 vikenda zaredom, čime se vrši pritisak na Lukašenka koji je rekao da ne planira odstupiti uprkos krizi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. 

Lukašenko je ove sedmice djelimično zatvorio bjeloruske granice prema Zapadu, smijenio ministra unutrašnjih poslova i rekao da bi svi demonstranti koji dodirnu policajce koji nadziru proteste trebali “ostati barem bez ruku”. 

U Minsku su formirane najmanje dvije kolone demonstranata, a u jednoj je bilo oko 20.000 ljudi, izvijestio je list Nasha Niva

‘Marš protiv terora’

Opozicija je protest nazvala “Maršom protiv terora”, u smislu povećanog nasilja protiv demonstranata i opozicije koje provode policija i sigurnosne snage, prenosi dpa.

“Objavio je rat svom narodu”, rekli su organizatori u obraćanju javnosti. Rekli su da Lukašenko koristi nasilje kako bi se održao na vlasti.

Lukašenko je signalizirao da bi se mogao dodatno obrušiti na demonstrante u narednim danima. 

“Sada je već dosta. Nećemo ustuknuti”, rekao je Lukašenko u petak, dok je inaugurirao novog ministra unutrašnjih poslova, Ivana Kubrakova, koji je prethodno služio kao šef policije u Minsku.

Protesti najveći nedjeljom

Protesti u toj bivšoj sovjetskoj republici odvijaju se od početka augusta, nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko pobijedio s 80,1 posto glasova.

Opozicija smatra da je njihova čelnica, Svetlana Tihanovskaja, stvarna pobjednica izbora.

Tihanovskaju, koja je pobjegla iz Bjelorusije, podržava Evropska unija. Lukašenko, s druge strane, ima podršku Rusije.

Protesti su redovno najveći nedjeljom. Prošlu nedjelju protest u Minsku privukao je više od 100 hiljada ljudi.

Lukašenko predvodi Bjelorusiju, bivšu sovjetsku republiku između Rusije i EU članice Poljske, više od četvrt stoljeća, tolerirajući malo neslaganja. 

Zatvorene granice

Bjelorusija je od ponoći zatvorila granice za strane državljane zbog suzbijanja epidemije korona virusa.

“Od 1. novembra Republika Bjelorusija je suspendirala ulazak u zemlju za strane državljane i osobe bez državljanstva na graničnim prijelazima u cestovnom, željezničkom i pomorskom saobraćaju, u cilju sprječavanja širenja infekcije izazvane korona virusom”, saopćeno je.

Restrikcije se ne odnose na ruske državljane koji tranzitiraju preko Bjelorusije na putu ka Rusiji, prenosi TASS.

U Bjelorusiji su u subotu prijavljena 983 nova slučaja korona virusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 98.500.

U zemlji je 980 umrlih.

Izvor: Agencije