Trump i Biden najstariji predsjednički kandidati u američkoj historiji

Trump je srušio rekord bivšeg predsjednika Ronalda Reagana koji je imao dva sedmice manje od 70 godina kada je preuzeo Ovalni ured 1981. (Reuters)

Donald Trump je sa 70 godina i sedam mjeseci u januaru 2017. postao najstariji predsjednik na početku mandata u historiji Sjedinjenih Američkih Država. Ako 3. novembra pobijedi njegov protivnik Joe Biden, bit će to novi rekord jer demokrat puni 78 godina prije inauguracije 20. januara. 

Trump je srušio rekord bivšeg predsjednika Ronalda Reagana koji je imao dva sedmice manje od 70 godina kada je preuzeo Ovalni ured 1981, piše Hina pozivajući se na dpa.

Bivši predsjednik William Henry Harrison stupio je na dužnost sa 67 godina 1840. Njegov mandat bio je najkraći u američkoj historiji jer je umro od upale pluća na svoj 32. dan u Bijeloj kući. 

Bernie Sanders bi bio najstariji

Trump (74) i Biden (77) imaju “nepopularnu čast” biti najstariji predsjednički kandidati. 

Republikanci Bob Dole i John McCain bili su u svojim ranim sedamdesetima kada su ušli u kampanju. McCaina je pobijedio Barack Obama koji je imao tek 47 kada je izabran za američkog predsjednika.

Senator Bernie Sanders, koji je u septembru napunio 79 godina, srušio bi sve ranije rekorde da je pobijedio na demokratskim predizborima i eventualno postao predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Ko može bit predsjednik, kako funkcionišu izborni kolegiji i zašto može pobijediti kandidat s manje glasova.

Published On 01 Nov 2020

Do američkih predsjedničkh izbora ostalo je nekoliko dana. Kandidati su fokusirani na takozvane neodlučne države Srednjeg zapada, koje će biti presudne za ishod izbora. Šta kažu posljednje ankete i koliko su one pouzdane pitali smo Ivicu Puljića, koji izvještava iz Washingtona.  

Published On 31 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO