Oslobođen osumnjičeni za napad na sveštenika u Lyonu

Sveštenik Nikolaos Kakavelakis, koji je pogođen iz lovačke puške, i dalje je u kritičnom stanju (EPA)

Francuska policija pustila je danas na slobodu glavnog osumnjičenog za napad na sveštanika Grčke pravoslavne crkve i proširila potragu za naoružanim muškarcem koji je ranio sveštenika dok je zatvarao vrata crkve u Lionu.

U saopštenju kancelarije tužioca u Lyonu navodi se da je muškarac koji je uhapšen ubrzo nakon pucnjave u subotu, oslobođen pošto nije pronađen nijedan dokaz o njegovoj umješanosti u napad, sugerišući na taj način da je napadač na sveštenika i dalje na slobodi, piše AP, prenosi Tanjug.

Sveštenik Nikolaos Kakavelakis, koji je pogođen iz lovačke puške, i dalje je u kritičnom stanju, naveo je neimenovani policijski zvaničnik.

Motiv napada za sada nije jasan, prenosi AP.

Raste tenzija u grčkoj zajednici u Lyonu

Tužilaštvo za borbu protiv terorizma ne istražuje slučaj, a tužilac iz Lyona je otvorio istragu o pokušaju ubistva.

Ovaj napad se dogodio u trenutku kada je francuski državni vrh proglasio najviši stepen sigurnosnog rizika zbog trostrukog ubistva u jednoj crkvi u Nici prošlog cetvrtka, ali i u jeku maksimalne globalne tenzije povodom karikatura proroka Muhameda koje je objavila francuska štampa, a osudile brojne države s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Na sve to, u grčkoj zajednici u Lyonu raste tenzija zbog dugogodišnjeg pravnog spora između jednog bivšeg iskušenika u grčkoj eparhiji u Lyonu i ranjenog sveštenika Kakavelakisa, prenio je AP.

U saopštenju Lyonske eparhije Grčke pravoslavne crkve se kaže da je ranjeni sveštenik Kakavelakis trebalo uskoro da se vrati u Grčku i najoštrije se osuđuje bilo koja forma nasilja.

Izvor: Agencije