Novi pregovori EU i Velike Britanije o Brexitu

Pregovarači Evropske unije i Velike Britanije nastavljaju sutra u Briselu razgovore o konačnom trgovinskom sporazumu o Brexitu, rekli su izvori obe strane, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da se intenzivni i tajni razgovori odvijaju u nastojanju da se do isteka prelaznog perioda krajem godine i konačnog izlaska Velike Britanije iz EU postigne konačni trgovinski sporazum.

Prevazilaženje razlika

Ako dvije strane prevaziđu razlike, novi sporazum bi bio sveobuhvatan, od trgovine i energetike do saobraćaja i ribarstva.

S druge strane, ako pregovori ne uspiju, bilateralna razmjena u robi u uslugama u vrijednosti od 900 milijardi dolara bila bi ozbiljno oštećena novima carinama i kvotama.

Prvi rezultati ovih pregovora očekuju se u srijedu ili četvrtak, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski premijer Boris Johnson upozorava da je vrijeme da se Ujedinjena Kraljevina pripremi za Brexit bez sporazuma i trgovinske odnose slične onima koje imaju Evropska unija i Australija, s visokim tarifama na uvoz i izvoz. Pregovori s Unijom su obustavljeni, a Johnson smatra da nema smisla za njihov nastavak bez temeljitih promjena. Mnoge britanske zajednice […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO