WHO: U Evropi prvi put više od 100.000 zaraženih u 24 sata

Engleska svakodnevno bilježi 45.000 novih slučajeva zaraze novim virusom (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je ponovo zabilježen najveći ikad jednodnevni porast globalnih slučajeva korona virusa, a riječ je o 350.766 novih slučajeva za 24 sata.

Samo u Evropi broj novih slučajeva prvi put od početka pandemije premašio je 100.000.

U svijetu je zaraženo više od 36 miliona a od posljedica bolesti preminulo je preko milion ljudi, navodi Reuters.

Italija je zabilježila veliki porast broja zaraženih korona virusom u petak, s nova 5.372 slučaja, najviše od kraja marta. 

U četvrtak je bilo 4.458 zaraženih, a s današnjim brojem Italija se približava rekordu od 6.557 zaraženih 21. marta. 

Ukupno je u toj zemlji zaraženo 343.700 ljudi. Umrlo je još 28 ljudi, ukupno 36.111, pokazuju podaci italijanske civilne zaštite. 

Sve do prošle sedmice se činilo da Italija bolje od drugih evropskih zemalja kontrolira širenje korona virusa i potencijalni drugi val zaraze, prenosi Hina. Do 1. oktobra broj dnevnih zaraza bio je ispod 2.000.

Vlada je u srijedu objavila nove mjere, uvela je obavezno nošenje maski na otvorenom i produžila vanredno stanje u zemlji do 31. januara. 

Dodatna ograničenja moguća su na lokalnom nivou “gdje bude potrebno”, ali neće biti novog nacionalnog ‘lockdowna’, rekla je zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa za portal Affaritaliani.it.

Italijanski zdravstveni sistem je sada puno manje opterećen nego u martu kada se Italija borila s nestašicom bolničkih kreveta, respiratora i maski.

Alarm u Portugalu i Holandiji

Portugal i Holandija bilježe u petak rekordne brojeve novozaraženih korona virusom, a portugalski predsjednik pozvao je građane da “dobro razmisle” o velikim obiteljskim okupljanjima za Božić.

Portugal je u petak prijavio najveći broj novozaraženih korona virusom u jednom danu u zadnjih šest mjeseci, od kojih su se dvije trećine zarazile na obiteljskim skupovima.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je ta zemlje od 10 miliona stanovnika imala u 24 sata 1.394 potvrđena slučaja zaraze korona virusom, što je najviše od 10. aprila kada ih je bilo 1.516.

Holandija je prijavila gotovo 6.000 novozaraženih u jednom danu, objavio je u petak Državni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

U proteklih sedam dana prijavljeno je oko 34.000 novozaraženih, uz nagli porast broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje i intenzivna njega.

Premijer Mark Rutte veoma je zabrinut zbog tih brojeva: “Mi smo među tri najteže pogođene zemlje u Evropi, gori smo i od Amerike”. Ne iznoseći konkretan plan, rekao je da ne isključuje drastične mjere ako se stanje ne popravi u iduća 72 sata.

Lokalni karantin

Suočene s rastućom epidemijom korona virusa, brojne evropske države uvode lokalni karantin i druga ograničenja te su prisiljene povećati bolničke kapacitete zbog velikog priljeva zaraženih.

Engleska svakodnevno bilježi 45.000 novih slučajeva zaraze, pokazala je nova studija o rasprostranjenosti korona virusa u tom dijelu Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson pokušava zaustaviti drugi val zaraze korona virusa lokalnim restriktivnim mjerama, no nova studija pokazuje kako je broj novozaraženih dnevno daleko iznad 17.540, koliko ih je službeno bilo u četvrtak u Engleskoj.

Istraživanje londonskog Imperial Collegea i Ipsos MORI-ja pokazalo je da je jedna od 170 osoba u Engleskoj imala virus između 18. septembra i 5. oktobra, što znači da je 45.000 novih zaraza dnevno.

Pokazalo se i da je broj novozaraženih među starijima od 65 narastao osam puta u poređenju s prošlim izvještajem za razdoblje između 20. augusta i 8. septembra, prenosi Hina.

Virus je ponovno ušao u kraljevsku porodicu – zaražena je Sophie, supruga princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete.

U martu je pozitivan bio i princ Charles.

Rekordan broj novozaraženih

Dan nakon što je niz evropskih država zabilježio rekordne brojeve novozaraženih, oni su u petak ponovo dosegli vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a proporcionalno raste i broj mrtvih.

Vlada Španije je u Madridu uvela petnaestodnevni karantin

Ukrajina je objavila kako će zbog rasta broja slučajeva morati otvoriti još bolnica za prihvat svih pacijenata s COVID-19.

Na drugoj strani Evrope, Vlada Španije je uvela 15 dana dugo vanredno stanje u prijestolnici Madridu, nakon što je regionalni sud odbacio djelimično zatvaranje grada uvedeno prije sedam dana.

Tako će u Madridu i devet okolnih gradova na snagu stupiti restrikcije kretanja.

Vlasti Švicarske, koja je u petak također zabilježila rekordan broj novozaražanih, stavile su njemačke gradove Berlin i Hamburg na crvenu listu, kao i austrijske provincije Gradišće i Salzburg, te italijanske regije Kampaniju, Sardiniju i Veneto.

Na listu su stavljene i Kanada, Gruzija, Iran, Jordan, Rusija, Slovačka i Tunis.

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih korona virusom, zbog čega je Vlada pozvala u pomoć stotine vojnika, koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima, te je upozorila na strožije mjere u javnom životu.

Slovačka je do sada izbjegavala sveopći karantin, no propisala je nošenje maski u unutrašnjim prostorima kao obaveznu mjeru, ograničivši broj kupaca u prodavnicama te je naredila restoranima i kafićima da se zatvore u 22:00 sata.

Također je ograničila broj sudionika na sportskim i javnim događajima.

Drugi val epidemije

Ovo što trenutno vidimo u Evropi je drugi val epidemije, istakao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je danas poslije podne na Valzerbergu s premijerom susjedne njemačke pokrajine Bavarske Markusom Soderom razgovarao i o aktuelnoj situaciji uslijed pandemije korona virusa.

Konstatovali su da broj novozaraženih u Bavarskoj i Austriji raste, ali da je u mnogim drugim zemljama, kao što je Španija, stanje daleko dramatičnije.

Kurz i Soder su istakli da bi zatvaranje ganica samo otežalo već tešku ekonomsku situaciju.

Zbog toga, naglasili su, treba po svaku cijenu to sprečiti. Ocijenili su da će trebati još mnogo vremena za vraćanje na staru normalnost. “

Virus moramo shvatiti ozbiljno“, upozorio je Kurz.

Izvor: Agencije