Twitter zatvara desetke računa povezanih sa Saudijskom Arabijom

Platforma je također objavila da je zatvorila 104 računa povezana s Iranom (EPA)
Platforma je također objavila da je zatvorila 104 računa povezana s Iranom (EPA)

Društvena mreža Twitter objavila je da je otkrila mrežu računa koji pripadaju Saudijskoj Arabiji, Iranu, Kubi, Tajlandu i Rusiji, uključujući i mrežu povezanu sa saudijskom vladom koja se predstavlja kao istaknute katarske ličnosti.

Twitter navodi da je te mreže dodao na popis mreža povezanih s vladama tih zemalja, te da je trajno zabranio 1.594 računa zbog povezanosti s tim mrežama.

Pojašnjava da su uklonjena 33 računa povezana sa saudijskom vladom, koji su korišteni za lažno predstavljanje u ime istaknutih katarskih političkih ličnosti i za objavljivanje priča povezanih s Katarom koji idu u prilog saudijskim vlastima.

Zatovreni računi povezani s Iranom

Platforma je također objavila da je zatvorila 104 računa povezana s Iranom, zbog promoviranja nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama, te zloupotrebljavanja afroameričkih demonstracija i ubistva Georgea Floyda.

Twitter navodi da je arhiva informacijskih operacija povezanih sa državama jedini izvor istine prilikom otkrivanja operacija podržanih od država na platformi.

Twitter je također naglasio da je preliminarne podatke podijelio sa s Opservatorijem za internet Stanford radi provođenja nezavisne istrage.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik Turske će s katarskim emirom razgovarati o unapređenju saradnje te regionalnim i međunarodnim pitanjima.

07 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO