Poljska i Litvanija povukle 35 diplomata iz Minska

Evropska unija nije htijela priznati pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima (EPA)

Poljska i Litvanija povukle su 35 diplomata na dužnosti u Bjelorusiji, uslijed jake diplomatske napetosti s tom zemljom koja Varšavu i Vilnius optužuje da podržavaju protestni pokret nastao nakon spornih predsjedničkih izbora 9. augusta.

Poljska je, poput više drugih zemalja Evropske unije, već povukla svog ambasadora iz Bjelorusije.

Odluka o povlačenju drugih članova diplomatskog osoblja donesena je na zahtjev bjeloruskih vlasti, objavilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

“Ograničavanje poljskog [diplomatskog] osoblja je neprijateljski čin, na koji će Poljska pravodobno i primjereno uzvratiti”, rekao je za novinsku agenciju PAP zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz, dodavši da Poljska povlači 30 diplomata.

‘Očuvati izglede za dijalog’

Litvanija, koja je također povukla svog ambasadora u Minsku, rekla je da povlači pet diplomata.

Litvanija se nada da će ovim povlačenjem “očuvati izglede za dijalog”, ali će “poduzeti recipročne mjere nastavi li Bjelorusija i ubuduće pogoršavati situaciju”, upozorila je glasnogovornica litvanskog Ministarstva vanjskih poslova Rasa Jakilaitiene.

Evropska unija nije htjela priznati pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima i uvela je sankcije bjeloruskim dužnosnicima optuženim za izbornu prevaru i za povrede ljudskih prava.

Izvor: Agencije