Pandemija povećava siromaštvo

Povećanim rizikom od siromaštva posebno su prije krize bili pogođeni nezaposleni, osobe sa nižim obrazovanjem i stranog porijekla, kao i samohrani roditelji i porodice sa mnogo djece (EPA)

Pandemija korona virusa posebno pogađa siromašne i osobe koje su na ivici siromaštva, više nego ostatak stanovništva, pokazuje studija koju je naručio ministar zdravlja i za socijalna pitanja Austrije Rudolf Anschober.

Anschober je, s tim u vezi, zatražio povećanje nadoknade za nezaposlene, kao i povećanje poreza na imovinu, prenosi Tanjug.

I prije korona virusa postojao je visok rizik od siromaštva, a sada se ti rizici povećavaju i pogođene su pojedine dodatne grupe, ukazuje se u studiji.

Anschober ističe da je neophodno da se sagleda kako će se situacija razvijati narednih godina, a cilj je da najteža zdravstvena kriza ne postane socijalna kriza.

Vlada raznim mjerama pokušava da djeluje protiv toga, a među tim mjerama je vremenski ograničeno povećanje nadoknade za nezaposlene, podsjetio je on dodajući da se trenutno vode razgovori unutar koalicije o produženju povećanja.

Povećanje poreza

Dugoročna tema, prema njegovim riječima, je povećanje poreza na imovinu sa ciljem finansiranja krize, što njegova Zelena stranka želi.

Povećanim rizikom od siromaštva posebno su prije krize bili pogođeni nezaposleni, osobe sa nižim obrazovanjem i stranog porijekla, kao i samohrani roditelji i porodice sa mnogo djece.

Tokom krize su neproporcionalno pogođeni stranci, mladi i dugoročno nezaposleni, a dodatno i samostalno zaposleni.

Anschober je rekao da vlada radi na nacionalnom akcionom planu protiv siromaštva.

Izvor: Agencije