Maske i rakete na sjevernokorejskoj paradi

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nije ovakve projektile na paradama prikazivao od njegovog prvog susreta sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom 2018. (EPA)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nije ovakve projektile na paradama prikazivao od njegovog prvog susreta sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom 2018. (EPA)

Stanovnici Sjeverne Koreje, sa medicinskim maskama, okupili su se u prijestolnici Pjongjanug uoči velike vojne parade u subotu na kojoj bi se mogli prikazati i najnoviji balistički projektili ove države, prenosi agencija Reuters pozivajući se na državne medije.

Parada se održava povodom 75. godišnjice formiranja vladajuće Radničke partije Koreje i još će biti upriličene umjetničke i industrijske izložbe, svjetlosni show, posjete spomenicima kao i ceremonije povodom okončanja građevinskih projekata.

Zvaničnici Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država naveli su kako bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti paradu da pokaže svoju novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

“Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja predstaviti novo strateško naoružanje, kao što su nove intekontinentalne balističke rakete ili balistički projektili koji se mogu ispaljivati sa podmornica, kako bi privukla pažnju na to u vrijeme slabih ekonomskih rezultata“, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja koje je zaduženo za odnose sa Sjeverom.

Bez COVID-a 19

Prvi čovjek Ministarstva Lee In-young kazao je parlamentarcima kako bi pokazivanje novih raketa bila “demonstracija sile slabijeg intenziteta“ uoči američkih predsjedničkih izbora što bi bilo manje provokativno od ispaljivanja raketa ili nuklearnog testa.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nije ovakve projektile na paradama prikazivao od njegovog prvog susreta sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom 2018. godine, no njihovi pregovori su zastali i iz Pjongjanga pokazuju sve veće nestrpljenje zbog Washingtona.

Državni mediji su objavili fotografije velikih skupova delegata i drugih posjetitelja sa maskama.

Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan potvrđen slučaj korona virusa, no državna vlast je nametnula stroge granične kontrole i mjere karantina. Analitičari navode kako bi epidemija mogla biti razorna za ekonomski i politički izoliranu državu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO