Kuba otvara većinu države za strane turiste

Turizam je jedan od vodećih izvora za prilijev stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te ekonomske aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju ove države (EPA)
Turizam je jedan od vodećih izvora za prilijev stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te ekonomske aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju ove države (EPA)

Kubanski premijer Manuel Marrero u četvrtak navečer je najavio da će se većina te otočne države početkom slijedeće sedmice otvoriti međunarodnom turizmu, dok ulazi u „novu normalnost“ nakon izbijanja epidemije korona virusa, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Kuba, koja je svoje granice zatvorila prije šest mjeseci kako bi spriječila širenje zaraze, postepeno se slijedeće sedmice otvara turizmu uoči presdstojeće turističke sezone. Od ukupno 16 kubanskih provinicija, za turizam će prvo biti otvoreno njih 13, najavio je Marrero u raspravi na okruglom stolu koju su prenosili mediji širom zemlje.

Među njima, međutim, nije i glavni kubanski grad Havana u kojemu se tek nazire smirivanje drugog vala epidemije uz pomoć restriktivnim epidemioloških mjera, među kojima je i policijski sat. 

Turizam je inače jedan od vodećih izvora za prilijev stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te ekonomske aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju u toj zemlji.

„Otvorit ćemo mogućnost međunarodnih letova za sve provincije koje ulaze u traću fazu popuštanja mjera“, kazao je kubanski premijer.

Naučili živjeti s virusom

Osim otvaranja turizmu, Marrero je najavio mogućnost izolacije u kući. Naime, kubanski zdravstveni sistem do sada je spriječio širenje epidemije i smanjio smrtnost obaveznom hospitalizacijom svih potvrđenih slučajeva, praćenjem i izoliranjem kontakata u za to predviđenim objektima.

Do sada je 115.000 osoba koje su spadale u kategoriju sumnjivih slučajeva i kontakata boravilo u objektima za izolaciju, no samo je kod njih pet posto potvrđena zaraza korona virusom. 

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel kazao je na okruglom stolu da je ta zemlja dokazala da je naučila živjeti s virusom, suzbijajući drugi val zaraze uspješnije nego prvi i oštro smanjujući smrtnost od korona virusa.

Smatra da se ekonomski i društveni život mogu vratiti uz pridržavanje striktnih epidemioloških mjera poput nošenja maski i držanja razmaka.

„Pandemija nas je koštala i imala je veliki utjecaj na državni budžet, no radili smo vođeni neprikosnovenim principom, da je glavno blago život kubanskog naroda“, kazao je Diaz-Canel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO