Fauci smatra da je terapija antitijelima vjerovatno pomogla Trumpu

Anthony Fauci je govorio o koktelu lijekova koji sadrži monoklonska antitijela slična onima koje proizvodi ljudsko tijelo (EPA)

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci izjavio je da je predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu vjerovatno pomogla eksperimentalna terapija antitijelima u liječenju nakon što je zaražen korona virusom.

Doktor je govorio o koktelu lijekova biotehnološke kompanije Regeneron Pharmaceuticals, koji sadrži monoklonska antitijela slična onima koje proizvodi ljudsko tijelo.

“Postoji prilično dobra šansa da mu je puno pomoglo”, rekao je Fauci za MSNBC, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Lijek je u trećoj fazi ispitivanja, a podaci od prošle sedmice pokazuju da su se pacijenti s blažim oblikom bolesti brže oporavili ako su ga uzeli prije nego što su razvili svoja antitijela.

Nije lijek, nego terapija

Fauci je kazao da je terapija možda pridonijela “značajnoj promjeni” u Trumpovom stanju, ali je upozorio da se ne naziva “lijekom”, kao što je to učinio predsjednik SAD-a.

Terapija navodno sprečava korona virus da se veže za stanice, uđe u njih i da se razmnožava te pomaže imunološkom sistemu da napadne i ubije virus.

Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, također je izjavio da je pandemija COVID-19, koja je odnijela više od 210.000 života u SAD-u i milion širom svijeta, mnogo opasnija od sezonske gripe.

“Nema sumnje u to”, rekao je Fauci nakon što je zamoljen da komentira Trumpov tvit u kojem se ta bolest upoređuje sa sezonskom gripom.

Twitter je uklonio taj tvit.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO