COVID-19: EU usaglasila kriterije za označavanje zona ‘u bojama’

Dogovorene smjernice trebale bi biti potvrđene sljedeće sedmice na ministarskom nivou
Dogovorene smjernice trebale bi biti potvrđene sljedeće sedmice na ministarskom nivou

Ambasadori zemalja članica Evropske unije uskladili su kriterije za označavanje regija prema broju zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika i postotku pozitivnih među testiranima, kako bi se olakšalo kretanje ljudi s obzirom na pandemiju.

Postignut je dogovor o tome koje će se regije smatrati zelenom, narandžastom i crvenom zonom, prema zajedničkim kriterijima, prenosi Hina.

Sivom bojom će se označavati područja za koja nema dovoljno podataka.

To bi trebalo pomoći da se okonča sadašnja haotična situacija, u kojoj se vrlo teško snaći, jer različite zemlje različito definiraju zone.

Dogovorene smjernice trebale bi biti potvrđene sljedeće sedmice na ministarskom nivou.

Boje će se određivati prema ažuriranim podacima koje svake sedmice objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zelena, crvena i narandžasta

Zelenom bojom bit će označene regije s manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana i gdje je postotak pozitivnih na testiranju ispod 4,0 posto.

Crvena zona znači da ima 50 ili više zaraženih na 100.000 stanovnika i više od 4,0 posto pozitivnih na testiranju.

Narandžastom bojom označavat će se zone u kojima je broj zaraženih na 100.000 stanovnika manji od 50, a stopa pozitivnih na testiranju 4,0 ili više posto, ili ako broj zaraženih varira između 25 i 150 slučajeva, ali je stopa pozitivnih na testiranju ispod 4,0 posto.

Zemlja članica koja predviđa uvesti restriktivne mjere za putnike koji dolaze iz nekog područja ili u njega putuju trebat će obavijestiti tu zemlju unaprijed barem 48 sati prije stupanja na snagu nove mjere.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO