Armenija i Azerbejdžan počeli pregovore u Moskvi

Od početka sukoba Armenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha ubijeno je više od 100 civila (EPA)

Razgovori šefova diplomatija Armenije i Azerbejdžana o ratu u Nagorno-Karabahu počeli su danas u Moskvi, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ti pregovori pod okriljem Kremlja daju nadu da bi moglo doći do prekida sukoba koji su počeli 27. septembra.

Obje strane su do sada odbijale sve pozive na prekid vatre.

Poziv na pregovore radi rješavanja sukoba u regionu Nagorno-Karabah uputio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Putin je održao seriju telefonskih razgovora s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Armenije Nikolom Pashinyanom.

“Baku i Jerevan su potvrdili da će učestvovati u pregovorima u Moskvi. Pripreme su u toku”, izjavila je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Višedecenijski spor 

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje, objavila je agencija Anadolija.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Agencija navodi da od 1991. godine armenska vojska ulazi u Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Od početka sukoba Armenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha, ubijeno je više od 100 civila, dok je više od polovine stanovništva ove regije raseljeno. 

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon jedanaestog dana od početka sukoba Armenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha, ubijeno je više od 100 civila, dok je više od polovine stanovništva ove sporne regije raseljeno. Iz Mingečaura u Azerbejdžanu izvještava novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu.

Published On 08 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO