Zapadna obala: Izraelci hapse palestinske policajce

Izraelske vlasti spriječile su vlasnike polja maslina na Zapadnoj obali da uđu na svoja zemljišta (Anadolija)

Izrael je saopćio da su izraelski vojnici uhapsili palestinske policajce i zaplijenili njihovo oružje na Zapadnoj obali. Također, izraelski okupatori su spriječili vlasnike polja maslina na Zapadnoj obali da uđu na svoju zemlju kako bi pobrali plodove, a došlo je i do napada doseljenika na njih.

Izraelska državna televizija (IPBC) saopćila je u srijedu navečer da su izraelske vojne snage provodile operativne aktivnosti u blizini Ramallaha, u ”Zoni C”, kada su uočile naoružane pripadnike palestinske policije, pojasnivši da je prema pravilima koja su na snazi naoružanim palestinskim policajcima zabranjeno prisustvo na tom području.

U saopćenju IPBC-a se dodaje da je izraelska vojska uhapsila palestinske policajce i oduzela im oružje, te da su oni kasnije pušteni na slobodu, ali im nije vraćeno zaplijenjeno oružje.

Prema mirovnom sporazumu ”Oslo II” iz 1995. godine, ”Zona C” podliježe izraelskoj sigurnosnoj i administrativnoj kontroli i čini 61 posto Zapadne obale.

Upad u grad Al-Bireh

Palestinski izvori izvijestili su da su se pripadnici okupacijskih snaga prikrali u dostavnom vozilu i upali u grad Al-Bireh. Kada su ih pripadnici carinske policije zaustavili, okupacijski vojnici su ih napali i zlostavljali.

Aktivisti su na društvenim mrežama objavili fotografije na kojima se vide izraelski vojnici raspoređeni oko pripadnika palestinske carinske policije, nakon što su im vezali ruke lisicama i naredili da kleknu na tlo.

Laila Ghannam, guvernerka Ramallaha i Al-Bireha, komentirala je pomenuti incident i izjavila: “Napadi okupatora na pripadnike palestinskih sigurnosnih institucija, koji su se ponavljali posljednjih dana, a posljednji slučaj je napad na pripadnike carinske policije, neće ih odvratiti od toga da izvršavaju svoje dužnosti prema našem narodu”.

Prije četiri mjeseca, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas proglasio je prekid sigurnosne koordinacije s Izraelom, zbog namjere Izraela da anektira teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napadi izraelskih doseljenika

U drugom slučaju, okupacijske vlasti spriječile su vlasnike polja maslina na Zapadnoj obali da uđu na svoja zemljišta kako bi pobrali plodove. Izraelska vojska je zatvorila oko tri hiljade duluma poljoprivrednih površina, nakon što su izdane 63 vojne naredbe kojima se oblast proglašava zatvorenim područjem, a vlasnicima zabranjuje ulazak na njih.

Palestinski izvori su saopćili da se ovim naredbama vlasnicima zabranjuje ulazak i boravak na zemljištu.

Uporedo s tim, došlo je i do eskalacije napada doseljenika na palestinske maslinare, posebno na području Nablusa, koje je izloženo namjernom uništavanju i razaranju buldožerima.

Dužnosnik zadužen za pitanja doseljeničkih naselja na sjeveru Zapadne obale Ghassan Douglas rekao je da su Palestinci brali masline u svojim maslinjacima na području Jabal al-Lahuf, južno od Nablusa, kada su ih doseljenici iz izraelskog naselja Yitzhar napali i gađali kamenjem, uslijed čega su tri Palestinca zadobila povrede.

Naglasio je kako se povećavaju napadi na maslinare na područjima u blizini doseljeničkih naselja, posebno tokom sezone berbe maslina koja je službeno započela u srijedu. 

Sa svoje strane, Khaled Maali, istraživač koji se bavi pitanjem doseljeničkih naselja u gradu Salfit na sjeveru Zapadne obale, rekao je da su doseljenici spalili oko 50 stabala maslina u mjestu Deir Ballut, zapadno od grada. Naglasio je da su neka od spaljenih stabala stara stotine godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije