Trump odbio virtualnu debatu, otkazao i Biden

Joe Biden je kazao da on i Trump ne bi trebali voditi debatu dok je predsjednik pozitivan na COVID-19 (EPA)
Joe Biden je kazao da on i Trump ne bi trebali voditi debatu dok je predsjednik pozitivan na COVID-19 (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je obećao da neće učestvovati u debati s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom sljedeće sedmice, nakon što su organizatori najavili da će se ona održati u virtualnom formatu zbog predsjednikove zaraženosti korona virusom.

„Neću voditi virtualnu raspravu s Bidenom“, rekao je Trump za Fox News, nekoliko trenutaka nakon što je Komisija za predsjedničke debate najavila promjene zbog toga što je Trump bio zaražen, prenijela je Anadolija.

Nedugo poslije, učešće je otkazao i Biden.

„Biden je bio spreman za virtualno suočavanje, ali predsjednik je odbio, jer se očito ne želi suočiti s pitanjima glasača u vezi neuspjeha po pitanju COVID-a 19 i ekonomije. Stoga, Joe Biden će pronaći odgovarajuće mjesto na kojem će 15. oktobra direktno čuti pitanja glasača, kao što je radio i u proteklih nekoliko sedmica“, navedeno je u saopštenju Kate Bedingfield, zamjenica menadžera Bidenove kampanje.

„Nadamo se da će Komisija debatu prebaciti na 22. oktobar, kako predsjednik ne bi mogao izbjeći odgovornost. Glasači imaju pravo direktno postaviti pitanja obojici kandidata. Svaki predsjednički kandidat još od 1992. godine je učestovavao u takvom događaju. Bilo bi sramotno da Donald Trump bude prvi koji je to odbio“, dodala je.

S prijedlogom za odgodu debate za 22. oktobar složio se i Trump, no, dok je američki predsjednik predložio da se treća predviđena debata pomjeri na 29. oktobar, Biden je to odbio.

Suočavanje trebalo biti održano u Miamiju

“Komisija i mediji ne mogu vječno kriti Joea Bidena, Amerikanci zaslužuju da im se kandidati direktno obrate 22. i 29. oktobra”, naveo je menadžer Trumpove kampanje u saopštenju.

U saopštenju vanstranačke Komisije za predsjedničke debate navodi se potreba “da se zaštiti zdravlje i sigurnost svih uključenih u drugu predsjedničku debatu“.

Objava o promjeni formata debate je došla sedam dana prije nego što su se Biden i Trump trebali suočiti u Miamiju.

Trumpu je dijagnosticirana zaraza korona virusom prošlog četvrtka, ali je u utorak rekao da se raduje debati sa Bidenom na pozornici u Miamiju.

Biden je, pak, ranije kazao da on i Trump “ne bi trebali voditi debatu“ sve dok je predsjednik pozitivan na COVID-19.

Ovo nije prva debata u kojoj kandidati ne bi bili u istoj prostoriji, jer je 1960. godine treća predsjednička debata između Richarda Nixona i Johna F. Kennedyja emitovana dok su dvojica kandidata bila na suprotnim obalama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO